UTRIKES. Som en reaktion på raskravallerna i USA har Kina anklagat landet för att lida av ”kronisk rasism”.

RT rapporterar att Kinas utrikesdepartement via talespersonen Zhao Lijian har anklagat USA för att vara drabbat av en ”kronisk rasistsjukdom”.

Utspelet kommer efter att den svarte mannen George Floyd avlidit under ett polisingripande i Minnesota förra veckan, något som ska ha upprört USA:s svarta samt allehanda anarkister så pass mycket att de börjat vandalisera, plundra och misshandla över hela landet.

De våldsamma protesterna visar på ”allvaret med problemet med rasismen och polisvåldet” menar Lijian.

Hu Xijin, som är chefredaktör för den statliga kinesiska tidningen Global Times, har även påpekat att USA stödde upploppen i den kinesiska administrativa regionen Hong Kong samtidigt som de nu bekämpar och förfasas över liknande scener i hemlandet.

”Var vänliga och skydda folket i Minnesota, precis som ni sympatiserade med huliganerna i Hong Kong”, skrev Xijin på Twitter.

Kina är en av USA:s största rivaler på det globala planet vad gäller ekonomi, geopolitik och militär kapprustning. Bedömare menar att Kinas utspel – liksom flera liknande uttalanden från Iran – är ett sätt att delegitimera sin fiende, höja den interna moralen samt spä på motsättningar i USA.


  • Publicerad:
    2020-06-02 20:00