UTRIKES. Ett 20-tal indiska soldater uppges ha dödats i strider med Kina.

I den omtvistade regionen Galwandalen – som både Indien och Kina gör anspråk på och som de sistnämnda de facto styr idag – utbröt under måndagen och tisdagen strider länderna emellan.

Enligt indiska medier ska 20 indiska soldater ha dödats. Initialt rapporterades det om tre soldater, men enligt medierna ska ytterligare 17 skadade sedermera ha avlidit efter att ha exponerats för minusgrader.

Indiska medier har även rapporterat om att hela 43 kinesiska soldater avlidit i samband med striderna, men Peking har hittills varit tysta om egna eventuella förluster.

”Det här är ett tecken på goodwill från Peking”, twittrade Hu Xijin som är chefredaktör för den statliga kinesiska tidningen Global Times.

”Kina vill inte att de två ländernas befolkningar ska jämföra förluster så att folkopinionen blir upphettad”, skriver han vidare.

Hu Xijin skriver även att Indien ”inte bör vara arroganta och missta Kinas återhållsamhet för svaghet” samt att Kina inte räds en väpnad konflikt.

Indien i sin tur menar att stridigheterna berodde på att Kina ensidigt bröt mot tidigare fattade överenskommelser parterna emellan.

Källa:
20 Indian soldiers killed in clash with Chinese troops in border area, army says


  • Publicerad:
    2020-06-16 22:30