UTRIKES. Iran markerar mot USA och genomför en gemensam militärövning med Kina och Ryssland.

Iran har i dagarna hållit en militärövning till sjöss tillsammans med Kina och Ryssland. Övningen ska enligt officiella uppgifter ha fokuserat på att skydda fartyg från pirater och andra räddningsoperationer.

Enligt Irans befälhavare för de marina styrkorna, Hossein Khanzadi, är övningen en markering mot USA.

— Tiden för amerikanska intrång i regionen är över och de kommer att gradvis behöva lämna regionen, sa Hossein Khanzadi.

Kineserna – som har goda diplomatiska och ekonomiska kontakter med Iran – vill dock framställa den gemensamma övningen som någonting betydligt mer oskyldigt. Enligt en talesman för det kinesiska försvarsdepartementet utgör den ”ett normalt militärt utbyte” samt ”är inte nödvändigtvis kopplad till den nuvarande regionala situationen”.

Den nuvarande regionala situationen har den senaste tiden förvärrats av mystiska attacker mot bland annat oljefartyg som USA utan konkluderande bevis skyllt på Iran. De sistnämnda har i sin tur skarpt förnekat inblandning i attackerna, som de i stället anser vara amerikanska falsk flaggoperationer.

USA försöker dessutom att krossa det antisionistiska och islamiska styret i Iran genom hårda sanktioner riktade mot bland annat landets viktiga oljeproduktion.

Källor:
‘Americans have to leave the region’: Iran says 1st joint drills with China & Russia send a message to US
Russia, China, Iran start joint naval drills in Indian Ocean


  • Publicerad:
    2019-12-30 13:20