UTRIKES. USA försöker isolera Iran ekonomiskt genom att pressa Kina att helt sluta köpa olja av det antisionistiska landet.

Kärnavtalet JCPOA blev framförhandlat år 2015 av Kina, Ryssland, USA, Iran och EU-nationer i syfte att lätta på internationella sanktioner mot Iran i utbyte mot att deras anrikning av uran kontrollerades och begränsades.

Efter att USA under Donald Trump år 2018 ensidigt lämnade avtalet – trots att det följdes till punkt och pricka av Iran – återinförde dessa sanktioner mot Iran för att sätta press på den antisionistiska nationen.

Enligt USA:s judiske finansminister Steven Mnuchin har det ekonomiska angreppet lett till att 95 procent av Irans viktiga oljeinkomster nu är strypta. Detta är dock inte tillräckligt enligt Mnuchin, som haft ett möte med kinesiska representanter för att få dem att helt sluta köpa iransk olja. Sedan en tid tillbaka köper dock endast privata kinesiska företag olja av Iran.

— Kina är underkastade sanktionerna likt alla andra länder. Vi har faktiskt sanktionerat några av deras fraktföretag som var inblandade i oljan, och vi kommer att fortsätta med att bedriva den här verksamheten mot Kina och andra runt om i världen som fortsätter att handla med dem, sa Mnuchin till Fox News.

Kina har sedan 2018 minskat sin import av iransk olja från 650 000 fat per dag till 225 000 idag. Förra året beräknade Trump-administrationen att Kina trots raset tros ha köpt mellan 50-70 procent av Irans olja, medan Syrien köpte runt 30 procent.

Peking har kritiserat Washingtons aggressiva hållning mot Teheran och förespråkat diplomati och samtal i stället för ekonomiska sanktioner.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif har på sistone besökt Indien för att försöka få dem att åter börja köpa iransk olja, något indiska politiker uttryckt en önskan om att göra. Efter amerikanska påtryckningar slutade Indien nämligen med det år 2018 för att i stället importera amerikansk energi.

Förutom Kina stöder även Ryssland Iran (de har till och med nyligen haft en gemensam maritim militärövning), medan USA och Israel tillsammans med Saudiarabien tillhör de mest Iran-fientliga nationerna.

Källor:
‘Stop buying Iranian oil or face sanctions’: US in talks with China over Iran
China continued Iran oil imports in July in teeth of U.S. sanctions: analysts
‘Wanton threats solve nothing’: China blasts ‘long-arm jurisdiction’ of US sanctions
‘We don’t have political problems with India’: Iran’s Zarif urges Delhi to defy US sanctions & resume buying Iranian oil


  • Publicerad:
    2020-01-20 21:00