EKONOMI. Under måndagen föll priset på den amerikanska WTI-oljan med mer än 300 procent. Nu måste de betala för att bli av med sin råolja.

Genrebild. Foto: Pixabay (CC0).

Priset på den amerikanska så kallade WTI-oljan sjönk under måndagen med mer än 300 procent.

Det innebär att på måndagskvällen – svensk tid – fick oljeproducenter i USA betala för att bli av med sin olja. Vid årsskiftet kostade ett oljefat cirka 60 dollar. Terminskontrakten som förfaller nu i maj föll på måndagen till minus 37 dollar.

Prisraset föregicks av att Saudiarabien i mars aviserade att man inte tänkte hålla andra oljeländer om ryggen. Man beslutade då att öka sin oljeproduktion efter att ett försök att komma överens med Ryssland i frågan misslyckats.

Saudiarabiens linje var att produktionen skulle minskas, medan ryssarna ville behålla produktionsnivån som den var. Efter detta ökade Saudiarabien alltså sin produktion i syfte att vinna marknadsandelar.

Detta fick oljepriserna att minska, något som i sin tur fick återverkningar i USA. Amerikansk olja är i många fall dyrare att utvinna och därför fick många oljebolag dra ner på verksamheten och tiotusentals förlorade sina arbeten.

Beslutet har fått vissa amerikanska senatorer att gå i taket. Ted Cruz, som representerar den oljerika delstaten Texas, fördömde agerandet i kraftiga ordalag. ”Om ni vill bete er som vår fiende, så kan vi behandla er som en fiende” ska han ha sagt enligt Dallas Morning News.

Inte bara Saudiarabiens fel
Nu har alltså priset på den dyrare, och i vissa fall sämre, amerikanska oljan kollapsat, men det beror inte enbart på Saudiarabiens beslut. Larm om att oljelagren i framför allt Oklahoma snart är fulla har också bidragit.

Även svaga siffror för ekonomin i Japan och Tyskland har bidragit till situationen, och har gjort att ”marknaden” har börjat tvivla på att oljekonsumtionen kommer att återhämta sig inom en snar framtid.

— Det är ingen som vill ha oljan. Det är helt galet. Jag har aldrig sett nåt liknande, säger Thina Saltvedt som är oljeanalytiker på Nordea.

Energianalytikern Samuel Ciszuk säger att detta kommer leda till enorma följder för amerikansk ekonomi.

— Amerikansk produktion måste falla dramatiskt, det är en historisk situation. Det är för mycket olja överallt. Det har gått så långt att bolagen chartrar oljetankers för att förvara oljan. Det är hela industrin i de här staterna som kollapsar, det kommer bli en depression i de här oljestaterna i mellanvästern, säger Samuel Ciszuk.

Däremot kommer svenska konsumenter inte att kunna åtnjuta ett historiskt lågt drivmedelspris på grund av problemen för amerikanska oljeproducenter. Det beror till viss del på att alla skatter utgör en stor del av drivmedelspriset, men också på att det svenska bränslepriset hänger samman med den så kallade Brent-oljan som utvinns på nordligare breddgrader.

Brent-oljan har i sammanhanget ”bara” sjunkit med ungefär åtta procent, och låg på måndagskvällen på 26 dollar per fat.

En av anledningarna till det är enligt Ciszuk att det finns större lagringskapacitet i Europa. En annan anledning är att det handlas med olika sorters kontrakt.

— Men på marginalen kan även svenska bensinpriset sjunka lite ytterligare, säger Samuel Ciszuk.


  • Publicerad:
    2020-04-20 23:05