UTRIKES. Amerikanska senatorer är starkt kritiska till Saudiarabien efter att de för en månad sedan ökade oljeproduktionen, vilket fick konsekvenser i USA.

Förra månaden beslutade Saudiarabien att öka sin oljeproduktion efter att ett försök att komma överens med Ryssland i frågan misslyckats.

Saudiarabiens linje var att produktionen skulle minskas, medan ryssarna ville behålla produktionsnivån som den var. Efter detta ökade man alltså sin produktion i syfte att vinna marknadsandelar.

Detta fick oljepriserna att minska, något som i sin tur fick återverkningar i USA. Amerikansk olja är i många fall dyrare att utvinna och därför fick många oljebolag dra ner på verksamheten och tiotusentals förlorade sina arbeten.

Beslutet har fått vissa amerikanska senatorer att gå i taket. Ted Cruz, som representerar den oljerika delstaten Texas, fördömde agerandet i kraftiga ordalag. ”Om ni vill bete er som vår fiende, så kan vi behandla er som en fiende” ska han ha sagt enligt Dallas Morning News.

Republikanerna Kevin Cramer och Dan Sullivan lade efter detta fram förslag om att dra tillbaka amerikanska trupper från Saudiarabien.

Efter allt detta har dock Saudiarabien backat från den tidigare linjen och verkar nu vara inne på att minska produktionen enligt en ny överenskommelse.

— Vi uppskattar att de tar det första steget mot att lösa problemen de hjälpte till att skapa, men saudierna har under en månad bedrivit krig mot amerikanska oljeproducenter medan våra trupper skyddade deras, säger senator Cramer om överenskommelsen.

Hur detta påverkar de amerikansk-saudiska relationerna framöver återstår att se.

Källa:
‘That’s not how friends treat friends’: US senators accuse Saudi Arabia of waging war on US oil


  • Publicerad:
    2020-04-12 21:35