UTRIKES. Under tisdagen meddelade Donald Trump att USA kommer dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran och kan komma att öka sanktionerna mot landet ytterligare.

Irans ayatolla Seyyed Ali Khamenei tillsammans med militära ledare.

USA:s president Donald Trump meddelande under en presskonferens på tisdagen att USA kommer dra sig ur kärnvapenavtalet med Iran. Huvudskälet till att man lämnar avtalet menar man är att Iran är en ”ledande terrorfinansiär”.

— Iranregimen är den ledande statssponsorn av terrorism. De exporterar farliga missiler, eldar på konflikter i Mellanöstern och finansierar terrorister och miliser som till exempel Hizbollah, Hamas, Talibanerna och Al Qaida. Över åren har Iran och dess allierade bombat amerikanska ambassader och militärinstallationer, mördat hundratals amerikanska militärer och kidnappat, fängslat och torterat amerikanska medborgare, sa Trump under presskonferensen.

Han fortsatte att hetsa mot Iran under hela presskonferensen, och kallade bland annat landets regering för ”mördarregim”. Han beklagade sig även över att Irans militärbudget stigit med 40 procent de senaste åren, något man kan anta till stor del beror på Israel och USA:s kraftiga hets mot Assadregeringen i Syrien. En reporter frågade efter presskonferensen på vilket sätt de här sanktionerna gör USA säkrare. Trump viftade dock bara bort frågan och sa ”Tack så mycket, detta kommer göra USA mycket säkrare”.

Iranavtalet slöts i juni 2015 mellan Iran, Ryssland, Kina, USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Syftet var att få Iran att sluta med att försöka framställa kärnvapen genom att kraftigt begränsa dess kärnkraftsprogram, och i utbyte skulle sanktionerna mot den shiamuslimska staten minska. Ironiskt nog var det med amerikansk hjälp som kärnkraftsprogrammet drogs igång på 50-talet.

Hela presskonferensen går att se nedan:

Källor:
Read the Full Transcript of Trump’s Iran Nuclear Deal Speech
The Iran nuclear deal explained


  • Publicerad:
    2018-05-08 22:30