UTRIKES. Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman tycker att Iran är värre än Hitler-Tyskland. Samtidigt erkänner han i praktiken Israel, något som ses som kontroversiellt inom arabvärlden.

Mohammed bin Salman.

I en intervju med den amerikanska tidningen The Atlantic går det sunnimuslimska kungadömet Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman hårt åt den shiamuslimska regionala konkurrenten Iran. Bland annat menar kronprinsen att det som Irans högste andlige och politiske ledare ayatolla Ali Khamenei gör ”får Hitler att se bra ut”.

— Hitler gjorde aldrig det som Irans högste ledare försöker sig på. Hitler försökte erövra Europa. Irans högste ledare försöker erövra världen, menade bin Salman.

Iran och Saudiarabien är oense i de flesta konflikter i regionen, däribland Syrien där Saudiarabien stöder islamistiska rebeller medan Iran stöder president Bashar al-Assad. Konflikten gäller även Israel där Iran stöder den radikala palestinska motståndsrörelsen Hamas medan Saudiarabien har en betydligt mildare inställning.

bin Salman erkände också i intervjun i praktiken Israels rätt att existera inom 1967 års gränser, något som är kontroversiellt i arabvärlden med tanke på den judiska statens behandling av muslimer.

— Jag tycker att palestinier och israeler har rätt till var sitt land, sa kronprinsen.

Han menade också att Israel och Saudiarabien ”delar många intressen” och att han inte har några problem med judar. De båda länderna har, vilket är fallet med de flesta arabländer, ännu inga diplomatiska relationer. Flera bedömare tror dock att en normalisering mellan Israel och delar av främst den sunnimuslimska arabvärlden är på gång.

Källa:
Saudi crown prince: Israelis have right to their own land


  • Publicerad:
    2018-04-04 06:30