MELLANÖSTERN. Hizbollah hävdar att Saudiarabien erbjudit sig att sluta stöda terrorister i Syrien i utbyte mot att Syrien bryter samarbetet med Iran.

Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah.

Den libanesiska shiamilisen Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah har gått ut och sagt att Saudiarabien två gånger försökt köpa Syriens president Bashar al-Assad. Det sunniextremistiska kungadömet ska ha erbjudit sig att sluta stöda terrorister i Syrien i utbyte mot att Assad bryter samarbetet med Iran. Saudiarabien ska dessutom ha erbjudit Syrien hundratals miljarder i ekonomiskt bistånd för att bygga upp landet igen. Erbjudanden som Assad vägrat gå med på.

Saudiarabien försökte förra hösten att isolera Hizbollah, som förutom att vara en milis också har en politisk gren, i det libanesiska parlamentet. Detta genom att övertala eller tvinga Libanons sunnimuslimske och USA-vänlige premiärminister Saad Hariri att avgå under ett besök i kungadömet. I en till synes regisserad film kan man se Hariri skylla avgången på Irans och Hizbollahs ”vilja att förstöra arabvärlden”. På grund av starka folkliga reaktioner drog dock Hariri tillbaka sin avskedsansökan när han återvände till Libanon.

I dag utgör främst Hizbollah, Iran och Syrien regionens antisionistiska och antiglobalistiska maktaxel. Dessa har tillsammans med Ryssland kämpat ned det Israel-, väst- och gulfstatsstödda försöket att föra hårdföra och Israel-vänliga islamister till makten i Syrien.

Nasrallahs uppgifter går väl ihop med det sionistiska dokumentet A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm, som författades redan år 1996 av ett team under ledning av den amerikanska neokonservative juden Richard Perle och som framställdes till den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu. Däri detaljeras hur Israels fiender ska destabiliseras medelst proxystyrkor (diverse sionistiska lakejer) och därefter underordnas den judiska staten.

Källa:
Nasrallah: Saudis offered Syria money to sever Iran ties


  • Publicerad:
    2018-03-28 16:55