MELLANÖSTERN. Libanons väst-, Israel- och Gulfstatsallierade premiärminister Saad Hariri har avgått efter påstådda dödshot.

Saad Hariri avgår som premiärminister.

Libanons premiärminister Saad Hariri har avgått. Anledningen som anges är att hans liv ska vara hotat, uppgifter som dock inte bekräftas av Libanons säkerhetstjänst.

Premiärministern annonserade sin plötsliga avgång efter att ha besökt det sunniextremistiska och shariastyrda kungadömet Saudiarabien, som är en ärkefiende till regionens shiamuslimska krafter. Hariri, som själv är sunnimuslim och även har saudiskt medborgarskap, har länge setts som västvärldens, Israels och Gulfstaternas man inom det libanesiska toppolitiska skiktet.

I samband med att han avgick tog han tillfället i akt att anklaga shiamuslimska Iran och den libanesiska milisen Hizbollah för att ”vilja förstöra arabvärlden”. Han menade vidare att den ”ondska” som Iran ”sänder till regionen” kommer att slå tillbaka på dem själva.

Hariri beskyller dessutom Hizbollah för att använda sin vapenmakt mot ”våra syriska och jemenitiska bröder och till och med det libanesiska folket”. Vilka ”bröder” det är han hänvisar till är oklart när den enda militära konflikt som Hizbollah för tillfället är involverad i är den i Syrien, på president Bashar al-Assads sida mot islamistiska terrorister.

Sionistlakejer som Saad Hariri tycker inte om fanatiskt motstånd mot deras (((agenda))). På bilden: Hizbollahsoldater.

Iran och Hizbollah har kraftigt förnekat Hariris anklagelser och Iran i sin tur menat att det är USA, Israel och Saudiarabien ligger bakom beslutet, som riskerar att skapa politisk instabilitet i det tidigare av inbördeskrig drabbade Libanon.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tog föga förvånande tillfället i akt att attackera Iran:

— Hans (Hariris reds. anm.) ord är ett kall till uppvaknande för hela det internationella samfundet att vidta åtgärder mot iransk aggression.

Hariris avgång kommer samma helg som Israel på genomskinliga grunder hotat invadera Syrien. Ifall sionisterna försöker konspirera fram ett för dem gynnsamt händelseförlopp och vad det i så fall skulle vara är ännu oklart.

Källa:
Lebanese PM Hariri resigns amid ’assassination plot’ & Saudi dealings


  • Publicerad:
    2017-11-05 13:00