UTRIKES. Efter att iransk polis gripit 52 personer som demonstrerat mot den iranska regeringen har USA nu trappat upp den antiiranska retoriken. 

Tidigare i veckan har tusentals iranier som är missnöjda med den iranska regeringen demonstrerat runt om i landet. Efter att iransk polis gripit 52 demonstranter som deltog i en icke tillståndsgiven demonstration samt skadade statlig egendom har nu USA trappat upp ordkriget mot Iran.

Bland annat har Donald Trump givit sitt stöd till demonstranterna som han menar är trötta på korruption och att Iran ”slösar landets rikedomar” på att ”stödja terrorism utomlands”. Han skriver också hotfullt att ”världen ser på” hur Iran hanterar de interna missnöjesyttringarna.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har tidigare i år öppet förklarat att USA:s strategi är att med hjälp av pålitliga ”andra element inom Iran” byta ut den antisionistiska regeringen. Det iranska utrikesdepartementets talesman Bahram Qassemi har svarat med att kalla USA:s inblandning för ”opportunistisk och vilseledande”.

USA och Israel anklagar ofta Iran för att stödja terrorism, trots att de till exempel i själva verket stöder Syriens president Bashar al-Assad mot USA- och Israel-stödda terrorister i Syrien. Iran stöder också den libanesiska och antisionistiska shiamilisen Hizbollah som även de strider i Syrien mot terrorister.

Iran har dessutom, efter de USA-stödda demonstrationerna, sett betydligt större demonstrationer till stöd för nuvarande presidenten Hassan Rouhani samt den högste politiske och religiöse ledaren ayatolla Khamenei.

Källor:
Iran Offers US ’No Credit for Deceitful Remarks’ After its Support of Protests
Iran protests: Rouhani supporters out in force
TILLERSON LETS SLIP HE WANTS REGIME CHANGE IN IRAN


  • Publicerad:
    2017-12-30 18:05