MELLANÖSTERN. Tunnlar som Hizbollah grävt från Libanon in under Israels mark oroar Israel, som har tagit hjälp av FN för att kartlägga tunnlarna. Israel hotar både Libanon och Iran med vedergällning om något land vågar sig på en attack.


FN undersöker Hizbollah-tunnel i Metula, Israel.

På onsdagen genomförde FN en undersökning i Israel mot gränsen till Libanon. FN hittade två tunnlar som slingrade sig under marken på den israeliska sidan. Dessa tunnlar misstänks ha grävts av den libanesiska shiamilisen Hizbollah.

Sonden som användes i undersökningen hittade inga utgångar till tunnlarna inne under israelisk mark i det undersökta området.

FN kallar fynden en ”allvarlig överträdelse” av FN-resolution 1701 som satte stopp för kriget mellan Israel och Libanon år 2006.

— En grundlig undersökning för att fastställa hur de identifierade tunnlarna går och deras utgångspunkter är en komplex uppgift, säger Jean-Pierre Lacroix som är vice chef för FN-operationer.

Inte färdigbyggda
— Tunnlarna ligger på mellan 29 och 46 meters djup under marken, är svåra att upptäcka och ligger i närheten av områden som är känsliga för båda parter, meddelade Lacroix säkerhetsrådet på onsdagen.

Tunnlarna är antagligen inte färdigbyggda. Lacroix säger att de inte verkar ha några utgångar på den israeliska sidan.

Vidare säger Lacroix att två av de hittills fyra upptäckta tunnlarna leder söderut längs den så kallade Blå linjen. Det är den linje som FN drog år 2000 som en bekräftelse på att Israel drog sig tillbaka från sina intrång i Libanon.

FN:s undersökningar av tunnlarna följer efter det att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu krävde av FN:s säkerhetsråd att de ska fördöma Hizbollah, som får stöd av Iran, för att de gräver ”attacktunnlar” under gränsen till Israel och att de ska kräva av Libanons regering att förhindra att sådan verksamhet bedrivs på Israels territorium.

Israels ambassadör i FN, Danny Danon, visade för säkerhetsrådet upp flygfoton som han hävdade bevisade Hizbollahs närvaro under Blå linjen.

— Med en terrorbas för operationer på Israels gräns, om Hizbollah vågar attackera Israel, kommer att innebära slutet för Libanon, hotade Danny Danon.

”Hela världen behöver Israels armé”
Samma dag som FNs säkerhetsråd rapporterade om tunnelfynden skröt Benjamin Netanyahu på en företagarkonferens i Jerusalem över Israels framgångar i att bekämpa ”hotet från Iran”.

Bekämpandet bedrivs genom riktade åtgärder mot det Iranstödda Hizbollah, förhindrande av ”terrorplaner” över hela världen och begränsningar av Teherans tillgång till olika vapen. Detta sade Netanyahu bara två dagar efter det att han vid ett besök på det israeliska rymdflygföretaget IAI skröt om Israels kommande ”offensiva missiler” som ska kunna anfalla vilka mål som helst, var som helst i regionen, inklusive Iran.

Netanyahu talar ofta om risken för att Iran kan komma att ha utvecklat kärnvapen inom fem till tio år, detta trots att Israel länge har beräknats ha mellan 80 och 400 kärnstridsspetsar.


Rekvisitapedagogen: Benjamin Netanyahu brukar använda sig av diverse rekvisita för att förklara hoten från Israels utpekade fiender. Bilden är från 2012 när han med denna serietidningsliknande bomb inför FN skulle bevisa palestiniernas ondska. I söndags höll han vid säkerhetsrådets möte i München upp en bit metall som ”bevis” för att IDF hade lyckats skjuta ned en iransk attackmissil.

På företagarkonferensen i Jerusalem talade Netanyahu mycket om sin hjärtefråga, det omedelbara hotet som han påstår att Iran utgör för den judiska statens existens, och han hyllade i svallande ordalag den israeliska attack- och försvarsmakten (IDF):

— IDF är den enda militären i världens som bekämpar iranierna och vi har hittills haft betydande framgång, sade Netanyahu.

”Israels armé opererar i hela världen”
Israel letar och hittar sin ärkefiende Iran långt bortom Mellanöstern, hävdade Netanyahu. Han påstod att IDF har medverkat till att förhindra 40 terroristattacker över hela världen som hade ”kopplingar” till Iran. Flera av dessa attacker skulle ha genomförts i Europa, hävdade han. IDF har också hindrat Iran från att få tillgång till precisionsvapen, sådana som Israel har i stort sett obegränsad tillgång till.

— Därför kommer hela världen till oss [för att få hjälp], fastslog Benjamin Netanyahu.

Även om Israel ännu inte har gjort några direkta anfall på Iran har IDF upprepade gånger anfallit Syrien med raketeld och påstått att anfallen var riktade mot iransk milis och iranska trupper.

Hur FN kommer att agera mot Libanon på grund av de upptäckta tunnlarna under Israels mark återstår att se.

Netanyahu kan åtalas
Under tiden ökar trycket mot Benjamin Netanyahu personligen, eftersom Israels statsåklagare Shay Nitzan samma dag, på onsdagen, rekommenderade åtal mot honom för korruption enligt minst en av förundersökningarna.

Enligt israelisk lag kommer dock Netanyahu inte bli tvungen att avgå, även om han skulle befinnas skyldig till sina misstänkta brott.

Källor:
UN find Hezbollah tunnels under Israeli side of border
’The whole world needs us:’ Netanyahu says IDF ’the only army fighting Iranians’
Israel prosecution to recommend Netanyahu charges: reports


  • Publicerad:
    2018-12-20 18:00