MELLANÖSTERN. Israels avgående försvarsminister Avigdor Lieberman tror att Hamas, ifall de inte stoppas, kommer att bli ett nytt Hizbollah.

Är Hamas på väg att nå Hizbollahs styrka eller är det bara del av en retorisk påverkanskampanj från israeliska hökar?

Efter att söndagens israeliska mordoperation riktad mot en militär ledare i den palestinska motståndsrörelsen Hamas avslöjades svarade Hamas med att skicka hundratals raketer mot Israel.

Israel i sin tur svarade med att förstärka den militära närvaron kring Gazaremsan, och många fruktade ytterligare en större konflikt i området. Bland annat hann en israelisk militärbuss bli träffad av en pansarvärnsrobot av modellen Kornet.

Men efter att Egypten lyckats förhandla fram en vapenvila mellan parterna uteblev ett större krig, åtminstone för tillfället.

Som en reaktion på vapenvilan avgick Israels konfrontativa och kontroversielle försvarsminister Avigdor Lieberman, till Hamas stora glädje.

Nu har Lieberman i ett avskedstal gått ut och sagt att han avgick för att han såg vapenvilan som en kapitulation inför Hamas och ”terrorism”.

— Vi håller nu på att föda upp ett monster, som ifall vi inte lyckas stoppa dess upprustning och växande styrka, inom ett år kommer att vara en tvilling till Hizbollah med allt vad det innebär, sa Lieberman under avskedstalet.

Han anser att Israel i stället skulle ha hanterat med Hamas ”mycket tidigare och på ett mycket mer beslutsamt sätt”.

Källor:
‘We’re feeding a monster’: Resigned Israeli defense minister gives last sinister warning about Hamas
https://en.wikipedia.org/wiki/Avigdor_Lieberman#Controversies


  • Publicerad:
    2018-11-17 09:50