JUDISK STATSTERROR. Israels högste åklagare inom försvarsmakten säger att Israel själva sköter undersökningar om påstådda brott mot mänskligheten.

Sharon Afek.

Israels militär kräver att den internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag ska hålla sina fingrar borta från Israels inre angelägenheter.

Högste åklagaren inom den israeliska försvarsmakten (IDF), den homosexuelle juden och brigadgeneralen Sharon Afek, har svarat på de senaste kraven från Haag.

ICC vill inleda förhör med de ansvariga i Israel för att landets armé har dödat och skadat ett stort antal fredliga palestinier som protesterat mot Israels ockupation av landet.

Enligt Palestinas hälsomyndighet har den israeliska armen sedan mars 2018 dödat minst 251 och skadat minst 26 797 demonstranter. Men Sharon Afek säger att Israel självt tar hand om sådana undersökningar.

— Israel är ett land som följer lagen och som har ett oberoende och starkt rättsväsende, och det finns ingen anledning att dess aktiviteter ska granskas av ICC, deklarerade Afek vid en internationell konferens i staden Herzliya som ligger i Tel Aviv-distriktet.

— Israels hållning är att den internationella brottmålsdomstolen inte har behörighet att diskutera den israelisk-palestinska konflikten, fortsatte han.

Tidigare i år överlämnade ett människorättsråd i FN lista till ICC. Listan är en förteckning över israeliska tjänstemän som misstänks för allvarliga brott, som prickskyttar från IDF, deras överordnade och de militära rådgivare som drog upp riktlinjerna för soldaternas operationer.

Israel sköt ihjäl journalister och läkare
Men fram till i mars i år har bara elva av de mördade palestinska offren undersökts som möjliga brottshandlingar utförda av de judiska soldaterna.

Samtidigt har Israel hävdat att till och med de journalister och läkare som sköts ihjäl av prickskyttar – vilket är ett brott under alla jurisdiktioner – i själva verket arbetade för Hamas. Därför var det rätt att skjuta ihjäl dem, anser Israel.

ICC har under lång tid försökt förmå Israel att samarbeta kring undersökningar av misstänkta brott begångna mot palestinier på Västbanken och i Gaza.

2014 genomförde Israel en sju veckor lång bombningskampanj mot Gaza som dödade 2 000 palestinier och skadade över 10 000 då man medvetet siktade på civilbefolkning och viktiga byggnader. Israel har konsekvent vägrat att samarbeta med ICC även kring de krigsanfallen.

Med Sharon Afeks egen logik borde Nürnbergrättegångarna i Tyskland efter andra världskriget inte heller ha blivit av. Tyskland var fullt förmöget att själva upprätthålla den juridiska rättvisan efter att ha blivit krossat av fredsalliansen Förenta Nationerna som fram tills efter krigsslutet var en krigsallians i syfte att krossa Tyskland.

Källor:
Top IDF lawyer tells The Hague to back off, says Israel can probe own alleged war crimes
Ledarperspektiv #28: Vad innebär FN-avtalet som Sverige ska skriva under? Är FN en god organisation och vad är egentligen Agenda 2030?


  • Publicerad:
    2019-05-29 16:10