ÖVERVAKNING. Jakten på terrorister och oliktänkande trappas upp. Nästa steg är att för amerikanska myndigheter lämna över sina identiteter på sociala medier för att de ska kunna leta efter ”farliga individer”.

Gränskontrollen på Dulles flygplats, Virginia. Foto: Glenn Fawcett/Wikimedia Commons.

Från och med juni måste personer som söker inresevisum till USA uppge sina användarnamn på sociala medier.

Det var Donald Trump som i mars 2017 utfärdade en presidentorder om att granskningen av människor som vill komma till landet ska skärpas.

När presidentordern utfärdades blev det obligatoriskt för människor som bedömdes kunna vara säkerhetsrisker att uppge dessa användarnamn, men nu ska regeln alltså gälla alla.

Varje år besöker cirka 14 miljoner personer USA. Det kommer också cirka 710 000 invandrare varje år.

— Detta kommer att bli ett viktigt verktyg för att sortera bort terrorister, säkerhetsrisker och andra farliga individer, sade en entusiastisk tjänsteman på USA:s utrikesdepartement när den nya regeln offentliggjordes.

Den nya lagen befaras leda till ökad diskriminering, tror medborgarrättsgruppen The American Civil Liberties Union (ACLU).

Ökad diskriminering är meningen med hela lagen, men chefen för ACLU Hina Shamsi tror att diskrimineringen kommer att bli strukturell.

Det finns en stor risk att en förhandsgranskning av resenärer och invandrare från länder med muslimska majoriteter kommer att utsättas för diskriminerande visumavslag, utan att det på något sätt stärker den nationella säkerheten [för USA], säger Shamsi.

Oliktänkande ska stoppas mer effektivt
Men inte endast muslimer befaras stoppas, utan oliktänkande från många olika läger. Tidigare har högt uppsatta individer stoppats på grund av deras politiska politiska arbete.

Fatou Bensouda som är chefsåklagare för Brottmålsdomstolen i Haag (ICC) fick i april sitt visum återkallat när utrikesdepartementet i USA lovade att ”skydda amerikaner” från ”orättvisa åtal” för påstådda krigsbrott utförda i Afghanistan.

Det är taktik som liknar Israels, vars huvudåklagare inom den israeliska försvarsmakten Sharon Afek som trots uppenbara krigsbrott utförda mot Palestina kräver att ICC ska hålla sina fingrar borta från Israels inre angelägenheter.

Men nu kan de nya visumreglerna sålla bort vem som helst som har ”fel” åsikter.

Enligt Adam Green på Know More News riskerar diskrimineringen att bli mycket bred. I maj reste Floridas guvernör Ron DeSantis tillsammans med Donald Trumps huvudsponsorer Sheldon och Miriam Adelson till Israel för att skriva på en ny lag mot antisemitism som nu gäller i Florida.

De nya lagarna mot antisemitism som introduceras i USA har mycket breda definitioner, berättar Green.

— Man får inte tala om judarnas styrning av någonting, inte tala om deras lojalitet gentemot Israel, säger Green.

Ryan CristiánThe Last American Vagabond säger att definitionen innefattar alla former av stereotypa eller breda generaliseringar om judar och deras aktiviteter.

— Man kan alltid påstå att breda generaliseringar är dåliga för vem som helst men att uttrycka det på det viset i en lag tillåter judarna att använda lagen precis hur de vill, säger Cristián.

Jakten på ”antisemiter” intensifieras
I augusti förra året anklagade den judiska lobbyorganisationen ADL Donald Trump för att vara antisemit när han kallade brödraparet Charles och David Koch – med en gemensam förmögenhet på över 100 miljarder dollar – för att vara ”globalister”.

— Om jag börjar anklaga regeringen för att mörda folk kan de säga att jag ”inte får generalisera hela Israel” och helt plötsligt är jag en antisemit. Men det är det som är deras avsikt [med lagarna]. Numera måste man verkligen anstränga sig för att inte se vad som håller på att hända, säger Ryan Cristián.

Det innebär att det föreligger stor risk att människor som skriver kritiskt om Israel eller judar, eller uttrycker stöd för företeelser som judar ogillar, exempelvis bojkottrörelsen BDS till stöd för Palestina, lätt hamnar under amerikanska utrikesdepartements definition av ”andra farliga individer” som ska sållas bort vid visumförsäljningen till resenärer som försöker resa till USA.

Sociala medier som vapen och underlag för individprofilering
Green noterar också att årets Bilderbergmöte bland annat diskuterar sociala medier som vapen, både för användare och i händerna på storföretag och staten.

Ryan Cristián har skrivit att det är dags att kalla fake news för vad de egentligen är, journalistik som vapen.

Sociala medier ska utvecklas för att bli mer effektiva och användas på liknande sätt som journalistiken, och kravet att lämna över sina sociala identiteter på internet när man söker visum till USA är en del av detta, menar Cristán.

Han gör bedömningen att Bilderbergs samtal om sociala medier som vapen är relaterat till det sociala poängsystem som finns i Kina och de planer som finns på att hitta liknande och anpassade lösningar för västvärlden där alla invånare ska bedömas efter sin sociala profil.

I Kina får man minuspoäng om man exempelvis noteras tala illa om staten, eller om man anses vara lat genom att spela ”för mycket” tv-spel och därmed inte producerar tillräckligt mycket som kommer staten till gagn.

Har man för låg social poäng stängs man av från samhällstjänster som tågtrafik, möjligheter att byta bostad, med mera.

— Människor upptäcker plötsligt att de inte kan ta ett flyg för de har inte insett att deras sociala poäng har sjunkit så mycket, säger Cristán.

Bedömningar för ett kommande socialt poängsystem för västvärlden antas inkludera en persons benägenhet att uttrycka rasism, homofobi och skriva hat och hot på nätet. Inklusive alla former av ”antisemitism”.

— Det är ofattbart att de ens tycker att de har rätt att gå igenom ens privata material, fortsätter Cristán.

— De har redan börjat stänga av folk från att använda banktjänster och kreditkort, men det kommer att systematiseras, säger Green.

Judar skryter öppet om sin förföljelseverksamhet
FOZ (Friends Of Zion) skryter öppet om sin underättelseverksamhet.

— De började tala om att stoppa IS-terrorister, men Michael Evans på FOZ höll nyligen ett tal i Israel där han sade att de spårar och skapar profiler på varenda antisemitiskt inlägg som finns på internet, liksom många andra grupper. De rankar oss efter åsikter och det blir bara värre och värre, säger Adam Green.

Från och med nästa år kommer amerikanska medborgare som vill resa till det europeiska Schengenområdet också att tvingas registrera sig. Det handlar inte om amerikaner ska behöva visum, utan vara en registrering som ska kunna avändas i förebyggande terrorbekämpning.

Registreringsavgiften för resande amerikaner kommer att ligga på ungefär motsvarande hundra kronor, och EU lovar att 95 procent av alla amerikaner som reser till Europa kommer att få ett inresebesked inom några få minuter.

Fem procent av ansökningarna kan därmed drabbas av väntetider och avslag och omfattar väldigt många individer. Det kan se ut som ett ”misstroendekrig” mellan EU och USA, men flera kritiker anser att båda dessa system kommer att kopplas ihop och samverka för att begränsa ”terroristers” och oliktänkandes rörelsefrihet.

Källor:
Your Facebook please: US begins demanding full social media background from visa applicants
US denies visa to ICC chief prosecutor, unhappy with her probing American war crimes in Afghanistan
Youtube/Know More News w/ The Last American Vagabond 2019-06-01
US citizens will need to register to visit Europe’s Schengen area starting from 2021
After the WaPo’s Latest Shot, It’s Time to Call ‘Fake News’ By Its Real Name ‘Weaponized Journalism’


  • Publicerad:
    2019-06-02 12:39