TERRORSTATEN. FN, EU och Arabförbundet protesterar nu kraftigt mot den israeliska rivningen av palestinska hem söder om Jerusalem som inleddes i går.

Terrorstaten Israel river palestinska hem (arkivbild).

De fem EU-länderna i FN:s säkerhetsråd — däribland de två permanenta medlemmarna Frankrike och Storbritannien — riktade på tisdagen en skarpt formulerad protest mot den judiska staten Israels rivningar av palestinska hem med orden:

Förutom under de mest exceptionella omständigheter strider rivningar på ockuperade territorier mot internationell humanitär rätt och säkerhetsrådets resolutioner. Rivningarna orsakar lidande för vanliga palestinier och skapar ett prejudikat som direkt äventyrar tvåstatslösningen.

Israel meddelade samtidigt att landet fullbordat rivningen av totalt tolv palestinska hus. Enligt Israel är byggnaderna olagliga då de byggts för nära muren som hägnar in Västbanken.

Palestinier och ett stort antal bedömare i omvärlden anser tvärtemot att rivningarna är ett svepskäl för att kunna expandera israeliska bosättningar i området.

En video från nyhetsbyrån Reuters visar hur poliser släpar ut boende från ett betonghus med flera lägenheter och hur en bulldozer sedan river huset.

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyehtt kallar rivningarna av palestinska hus i östra Jerusalem för ”ett krigsbrott” och säger att de ”bryter mot mänskliga rättigheter”.

Palestina uppger att man kommer att vända sig till Internationella brottmålsdomstolen.

Källa:
Israel inleder rivning av palestinska hem


  • Publicerad:
    2019-07-24 12:45