PROSIONISM. Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) säger sig vilja förbättra relationen med Israel och har redan bokat in ett möte med den israeliske ambassadören.

Sverifes nya utrikesminister Ann Linde (S). (CC BY-SA 2.0)

Som ny utrikesminister för att ersätta Margot Wallström (S), som säger sig avgå ”av familjeskäl”, har statsminister Stefan Löfven (S) valt den tidigare handelsministern Ann Linde (S).

Den nya utrikesministern spiller ingen tid. Relationen med Israel måste förbättras, enligt Ann Linde. Redan samma dag som hon utnämndes meddelade hon att hon bokat in ett möte med Israels ambassadör.

Linde säger till Svenska Dagbladet att hon kommer att arbeta för mer handel mellan Sverige och Israel och att understryka regeringens arbete mot antisemitism.

— Jag tycker att det är väldigt viktigt att både ha en bra relation med Palestina och Israel och det kommer jag att jobba för, säger Linde och anger därmed en ny utrikespolitisk hållning jämfört med föregångaren Margot Wallström som har haft ansträngda relationer med Israel.

Israels ambassadör Ilan Ben-Dov bekräftar att han inom kort kommer att träffa Ann Linde. Han menar att de frostiga förhållandena mellan länderna inte bara beror på Wallströms inställning, utan framför allt handlar om Sveriges agerande historiskt, inte minst erkännandet av Palestina.

— Vi har en rad frågor att ta upp och Iran är det viktigaste när det gäller vår agenda, säger Ilan Ben-Dov, som var mycket kritisk till att Sverige nyligen tog emot Irans utrikesminister Javad Zarif.

Ben-Dov säger att Irans agerande är avgörande för hela Mellanöstern. Framför allt handlar det om Irans påstådda militära hot och stöd till ”terrorism” i hela regionen.

På frågan om vad hon förväntar sig av mötet med ambassadören svarar Ann Linde:

— Jag har varit i Israel och träffat handelsministern, så det är inte så att vi inte har haft några relationer alls. Det är viktigt att vi fortsätter att ha det, och det kommer jag att säga till honom. Sen kommer vi att ha en stor konferens mot antisemitism, och det ska jag också ta upp med ambassadören.

Källa:
Ann Linde har bokat möte med Israels ambassadör


  • Publicerad:
    2019-09-12 09:25