JUDISK MAKT. Avi Berkowitz tog examen vid Harvard 2016. Nu efterträder han Jason Greenblatt som oväntat skiljts från uppdraget med ”fredsplanen” för Mellanöstern. 11 september lovade Israels premiärminister att snart sjösätta planen om han blir omvald nästa vecka.

t.h. Avi Berkowitz.

Avi Berkowitz heter den jude som nu tar över den amerikanska ledningen för att åstadkomma en fredslösning för Mellanöstern med fokus på konflikten mellan Israel och Palestina.

Den plan för Palestina som i folkmun kallas Donald Trumps plan snickrades ihop av den förre chefen för fredsplanen, den ortodoxa juden Jason Greenblatt som oväntat lämnat sitt uppdrag.

Den 11 september sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att om han blir omvald nästa vecka kommer Trumps fredsplan att sättas i verket, kanske redan inom några dagar efter att Netanyahu valts. Han lovade också att efter presentationen av fredsplanen stärka greppet om de ockuperade områdena på Västbanken och förbinda de judiska bosättningarna med varandra.

— Det är vår östra gräns, vår försvarsmur, sade Netanyahu på onsdagen.

USA:s president Donald Trumps svärson och tillika främste rådgivare, juden Jared Kushner, har sedan flera år haft Berkowitz som skyddsling och assistent. Nu har Berkowitz blivit rådgivare åt presidentens rådgivare.

År 2016 tog Berkowitz examen från det prestigefyllda universitetet Harvard i USA. Business Insider skriver att den nu 28-årige Berkowitz följde Kushner in i hans företagsportfölj Kushners Companies, blev sedan en del av Trumps presidentkampanjsorganisation, och alltså numera ingår i regeringen.

Tidningen skriver att de båda har liknande sinnelag och liknande syn på världen som formats av deras judiska skolgång och starka band till Israel.

Liksom Kushner växte Berkowitz upp i ett judiskt ortodoxt hem i Lawrence, en judiskt stark förort till New York.

Efter sin reguljära skolgång studerade han under två år judiska texter vid Yeshiva Kol Torah i Jerusalem. Där lärde han sig att förstå den israelisk-palestinska konflikten ur religiös synvinkel. I USA gick han sedan på Ner Israel Rabbinical College i Baltimore.

Judarna har ett stark känslomässig koppling till dessa landområden, skriver Business Insider.

Berkowitz familj står nära mäktiga judiska ledare. Avis kusin Howard Friedman  var AIPAC:s första judisk-ortodoxa ordförande. AIPAC är den mest inflytelserika prosionisitksa lobbygruppen i USA. Friedman är en av de främsta lobbyisterna för Israel i USA.

Ett av Friedmans projekt var att få den förre amerikanske presidenten Barack Obama att skänka mer av amerikanernas skattepengar till Israel. Han fick också stå bakom Obama i Vita husets ovala rum när denne år 2012 signerade beslutet om ökat ekonomiskt bistånd till Israels ”säkerhet”.

Kushners judaism och stöd till Israel har alltid varit oupplösligt förenade, skriver tidningen. Bland annat har han donerat miljontals dollar till israeliska institutioner, även på den illegalt ockuperade Västbanken, och han har en nära relation till Netanyahu.

Inlemmandet av Berkowitz speglar enligt Business Insider en växande trend i Vita huset där allt fler familjemedlemmar och vänner till presidenten anställs: Trump värdesätter enligt tidningen lojalitet men bryr sig inte mycket om ifall de har politisk erfarenhet.

Trots att det finns fog att säga att Avi Berkowitz har intresse av att den kommande fredslösningen mellan Israel och Palestina utfaller till Israels fördel, anses det enligt USA:s utrikesdepartement vara antisemitiskt att hävda detta.

Enligt departementet är det antisemitism att påstå att judar formar kollektiva maktstrukturer, ”myten” om att det finns samordnade judiska strävanden att utöva makt globalt, att judar kontrollerar och styr massmedier, ekonomin, regeringen eller andra samhällsinstitutioner.

Det är också antisemitiskt att hävda att en jude i USA har ”dubbla lojaliteter” eller att de hellre främjar israeliska än amerikanska intressen.

Källor:
Who Is Avi Berkowitz, the Kushner Adviser Stepping in to Work on Israeli-Palestinian Peace?
Netanyahu Vows to Annex West Bank Settlements If Re-Elected
Arab nations condemn Netanyahu’s Jordan Valley annexation plan
Trump TV Mastermind Avi Berkowitz Tapped as Assistant to Jared Kushner
Jared Kushner’s 28-year-old protégé is his right-hand man in the White House
Meet Avi Berkowitz, Jared Kushner’s Protégé Who Went From Harvard To The White House
Defining Anti-Semitism


  • Publicerad:
    2019-09-11 11:00