UTRIKES. Donald Trump erkänner att det är hans judiske svärson Jared Kushner som influerar honom i Israelfrågan.

President Donald Trump erkänner att hans judisk-ortodoxe svärson Jared Kushner drar i trådarna bakom USA:s aggressivt proisraeliska agenda.

Trump sa under ett möte med judiska republikaner i Las Vegas att han ringde upp Kushner, USA:s ambassadör i Israel David Friedman och rådgivaren Jason Greenblatt. för att få redan på hur han ska agera i frågan kring de syriska Golanhöjderna, som Israel olagligt annekterat stora delar av 1981.

— Jag sa ”grabbar gör mig en tjänst. Ge mig en snabb historielektion. […] Jag har mycket som jag arbetar med: Kina, Nordkorea. Ge mig en snabbis”, sa Trump inför en skrattande judisk publik.

Kort efter samtalet med de judiska rådgivarna signerade presidenten ett dekret som erkände Israel som rättmätiga ägare över det syriska området.

— Vi tar snabba beslut. Vi tar goda beslut, proklamerade Trump.

Just Jared Kushner har länge setts som en judisk-liberal bromskloss som hindrat Trump från att infria sina radikalt annorlunda valkampanjslöften, av vilka ytterst få hittills har genomförts. I stället för att hylla presidentens tidigare tal om ”America First” har många av hans mer radikala väljare nu lämnat Trumptåget och anklagar honom i stället för att driva en ”Israel First”-agenda.

Källa:
Trump made Golan decision after ‘little history’ lesson from Kushner, advisors


  • Publicerad:
    2019-04-08 20:10