UTRIKES. I den senaste amerikanska årsrapporten över mänskliga rättigheter kallas Golanhöjderna inte längre ”Israel-ockuperade” utan benämns istället som ”Israel-kontrollerade”.

På onsdagen publicerades den senaste amerikanska årsrapporten över mänskliga rättigheter i världen. I samband med detta blev det offentliggjort att USA numera benämner Golanhöjderna ”Israel-kontrollerade” i stället för ”Israel-ockuperade”.

— ”Ockuperat territorium” medför en juridisk betydelse, jag tror att det de har försökt att göra är att ändra till en mer renodlad geografisk beskrivning, säger Michael Kozak, en representant för USA:s inrikesdepartement, enligt al-Jazira.

En annan språklig förändring i rapporten är att rubriken ”Israel och de ockuperade områdena” har ändrats till ”Israel, Golanhöjderna, Västbanken och Gaza”.

Nabil Abu Rudeineh, talesperson för den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas, säger att det amerikanska beslutet att slopa termen ”ockupation” för de ockuperade palestinska territorierna och de syriska Golanhöjderna är ”en fortsättning på den amerikanska förvaltningens fientliga inställning mot vårt palestinska folk och står i strid mot alla FN-resolutioner”.

På måndagen besökte den republikanska senatorn Lindsey Graham, tillsammans med USA:s Israelambassadör David Friedman och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Golanhöjderna. Enligt al-Jazira sa Lindsey Graham vid tillfället att han skulle arbeta för ett amerikanskt erkännande av Israels suveränitet över den strategiska regionen ”nu och för alltid”.

Flera ledande amerikanska politiker har nyligen föreslagit ny lagstiftning för representanthuset och senaten i Washington DC i syfte att erkänna Israels suveränitet över Golanhöjderna.

Källa:
US drops ’Israeli-occupied’ designation from Golan Heights


  • Publicerad:
    2019-03-16 10:00