MELLANÖSTERN. Iran bekräftar uppgifter om att man lyckats installera trojaner i mobiltelefoner tillhörande den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus familj. Själv förnekar han att så skett och skyller allt på en politisk rival.

Benjamin Netanyahu med familj.

Iransk säkerhetstjänst har lyckats ta över telefoner tillhörande den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus familj, inklusive hans fru Sara och son Yari. Uppgifterna cirkulerade inledningsvis i saudiarabisk media och har nu bekräftats av en av den teokratiska statens främsta klerker, ayatolla Ahmad Alamolhoda.

Då premiärminister Netanyahu av säkerhetsskäl inte har någon egen mobiltelefon ska Irans säkerhetstjänst ha valt att installera trojaner på hans familjemedlemmars telefoner och därmed kunnat använda dem som mikrofoner för att avlyssna privata samtal mellan familjemedlemmarna.

Alamolhoda hävdar dessutom att detta inte är de enda telefonen som Iran har lyckats ta över.

— Under de senaste dagarna har iranska cyberattacker resulterat i att man hackat en mobiltelefon tillhörande en kandidat i det israeliska valet och fått tillgång till all information, hävdar han.

Det har också cirkulerat uppgifter om att Iran för några år sedan tog över en telefon tillhörande Benny Grantz, en ledande kandidat i det kommande israeliska valet och en av Netanyahus främsta konkurrenter.

Men Netanyahu och israelisk säkerhetstjänst förnekar bestämt att Iran ska ha lyckats ta över några telefoner. Istället menar Netanyahu att det är Benny Grantz som spridit ut rykten för att dra fokus från uppgifterna om att hans egen telefon blivit hackad. Men dessa uppgifter kommer i sin tur från Netanyahu som använt dem i sin kampanj för att peka ut rivalen som en säkerhetsrisk.

”Ifall Benny Grantz inte kan skydda sin egen telefon, hur ska han då kunna skydda vårt land?”, ska Netanyahu ha kampanjat.

Det iranska utrikesministeriet har också dementerat Netanyahus uppgifter om att de hackat Grantz telefon. Benny Grantz är en tidigare officer i den israeliska militären och har förnekat att någon tagit sig in i hans telefon, som han ändå menar inte innehåller känsliga uppgifter som skulle göra honom till ett mål för utpressning.

Källor:
Iran claims it hacked Netanyahu family phones, Israeli PM points finger at political rival
Hardliner Ayatollah Claims Iran Has Hacked Telephones of Netanyahu Family


  • Publicerad:
    2019-03-25 10:00