SIONISM. Israel hyllas av vissa förment Sverige-vänliga krafter för att vara ”Mellanösterns enda demokrati”. Men hur beter sig egentligen judestaten och vilka allierar de sig med – och med vilka konsekvenser?

Enligt ett halvdussin rebellsoldater som intervjuats av tidningen Wall Street Journal (WSJ) skänker Israel sedan år 2013 regelbundet bränsle, medicinsk utrustning samt pengar till regeringsfientliga rebeller i Syrien.

Enligt rebellerna har de kontinuerlig kontakt med en särskild militär enhet som den israeliska armén skapat och som bland annat hjälper till med att betala rebellernas löner och ammunition.

Moatasem al-Golani, talesperson för den runt 400 man starka rebellgruppen Fursan al-Joulan, säger i ett uttalande rakt ut:

— Vi hade inte överlevt utan Israels hjälp.

Enligt Fursan al-Joulans befälhavare Abu Suhayb får hans grupp runt 5 000 dollar i månaden.

Vilket är Israels egentliga syfte i Syrien?
Det område som bland annat Fursan al-Joulan opererar på och som Israel är särskilt intresserat av är gränsområdet mellan Syrien och Israel – de så kallade Golanhöjderna – som de sistnämnda erövrade av Syrien under Sexdagarskriget 1967 och senare annekterade i strid mot internationell lag.

Enligt de intervjuade rebellerna är Israels mål att hålla sina shiamuslimska fiender Iran, den syriska regeringen samt den libanesiska milisen Hizbollah så långt borta från Golanhöjderna som möjligt och skapa en buffertzon mot Syrien. Israel har upprepade gånger anklagat den antisionistiska shiaaxeln för att ha planerat attacker mot Israel från just Golanhöjderna.

Karta över bland annat Golanhöjderna. Libanon är det ljusgröna fältet norr om Israel.

Ifall shiamakterna skulle ta kontrollen över området räds Israel att Iran via Syrien skulle börja leverera vapen till södra Libanon där Hizbollah två gånger, både år 2000 och 2006, besegrat Israel i strid. Den högst reella israeliska rädslan för detta scenario har utmynnat i attacker mot just påstådda vapenleveranser till Hizbollah. Attacker som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu lovat kommer fortsätta ifall det bedöms nödvändigt.

Detta innebär alltså att Israel, utan vare sig FN:s eller den legitima syriska regeringens medlåtande, attackerar regeringsvänliga milistrupper som Hizbollah som strider mot bland andra Islamiska staten (IS). Detta är den verksamhet som Israel, ”Mellanösterns enda demokrati”, hänger sig åt.

Israel, som försökt tona ner sin inblandning i konflikten, säger sig själva endast vara intresserade av att ”säkra Israels gränser”. Det enda ekonomiska stöd de erkänner att de ger ska vara ”humanitärt”. Att rebellerna som erhåller stödet köper vapen och ammunition för pengarna vill inte den israeliska militären kommentera enligt WSJ.

Tidigare kontroversiella uppgifter om Israels inblandning i Syrien
Förutom de ovanstående uppgifterna om ekonomiskt och materiellt stöd till rebeller samt attacker mot Hizbollah har Israel flera andra minst sagt tvivelaktiga kopplingar till konflikten.

Bland annat har de öppet erkänt att de tillhandahållit sjukvård i Israel för tusentals syrier, däribland många rebellersoldater. Detta i utbyte mot att rebellerna säkrar gränsområdet mot Syrien.

Netanyahu hälsar på en sjukhuspatient som av vissa påståtts vara en islamistisk rebell.

Flertalet israeliska politiska och militära höjdare har dessutom förvånansvärt öppet uttalat indirekt och ibland till och med direkt stöd för IS terrorverksamhet i Syrien. Till dessa hör bland annat bostads- och byggnadsministern Yoav Galant, underrättelsechefen Herzi Halevi samt förre försvarsministern Moshe Ya’alon. Den sistnämnde sa rakt ut år 2016 att ”ifall valet står mellan Iran och Islamiska staten i Syrien så väljer jag Islamiska staten”.

Just Ya’alon släppte dessutom i våras ytterligare en nyhetsbomb som borde renderat i skandalrubriker i västvärldens massmedier. Han avslöjade då i förbifarten att IS bett Israel om ursäkt efter att dessa av misstag attackerat israeliska soldater på Golanhöjderna. Detta innebär alltså att Israel har en öppen kommunikationskanal med terrorister, något som är olagligt enligt landets lag. Ya’alons uttalande hamnade trots all sin sensationalism alltså i medieskugga i väst.

Att döma av den ömsesidiga respekt som Israel och IS verkar ha sinsemellan lär den här mannen få vänta ett tag till.

Syriens demokratiskt valde president Bashar al-Assad har till och med gått så pass långt som att säga att terroristerna gör Israels grovjobb:

— Även om de [terroristerna] inte är en del av den reguljära israeliska armén så strider de för Israel, sa Assad tidigare i vår.

Assad menade även att Israel har gemensamma mål med Turkiet, arabvärldens oljestater samt den USA-dominerade västvärlden. Dessa krafters intressen att destabilisera Mellanöstern förklaras av tankesmedjan BESA, som har kopplingar till både det israeliska etablissemanget och Nato, på följande sätt:

”IS fortsatta existens tjänar ett strategiskt syfte. Varför hjälpa den brutala Assad-regimen att vinna det syriska inbördeskriget? Ett förgörande av IS skulle uppmuntra iransk hegemoni i regionen, stärka Rysslands roll och förlänga Assads tyranni. IS kan vara ett användbart redskap för att undergräva Teherans ambitiösa plan på dominans i Mellanöstern.

Västvärlden borde fortsätta sträva efter Islamiska statens försvagande, men inte dess förstörelse. Ett svagt men fungerande IS kan underminera kalifatets strävan bland radikala muslimer; hålla dåliga aktörer upptagna med varandra snarare än mot västerländska mål; och hindra Irans strävan efter regional hegemoni.

Ett svagt IS är att föredra framför ett förstört IS. IS är en magnet för radikaliserade muslimer i länder över hela världen. Dessa frivilliga är lättare mål att identifiera, vilket sparar underrättelsearbete.”

Att Israel – som av en del ”nationellt sinnade” personer oironiskt hyllas som ”Mellanösterns enda demokrati” – på detta sätt hjälper terrorister och deras allierade att skapa krig, kaos och flyktingströmmar i syfte att destabilisera sina nationalistiska grannar hyllas som en ”allierad mot muslimerna” av vissa förment Sverige-vänliga krafter borde snarast ses som ett skämt.

Källor:
Israel Gives Secret Aid to Syrian Rebels
Netanyahu to Putin: Israeli airstrikes in Syria will continue
Israel acknowledges it is helping Syrian rebel fighters
Israelisk minister: ”Tiden är inne för att mörda Assad”
Israeli Intelligence chief: We do not want ISIS defeat in Syria
Ya’alon: I would prefer Islamic State to Iran in Syria
ISIS once ‘apologized’ to Israel for attacking IDF soldiers – former Defense Minister
Israelisk tankesmedja: IS tjänar våra strategiska syften


  • Publicerad:
    2017-06-21 22:00