UTRIKES. Efter ett möte med USA:s president Donald Trump gick Frankrikes nye president Emmanuel Macron ut och proklamerade att kravet på Bashir al-Assads avgång som president i Syrien inte längre är det viktigaste målet för Frankrike i Syrienfrågan.

Frankrikes president Emmanuel Macron tog idag emot Donald Trump på hans första officiella statsbesök i landet. De två världsledarna tycks ha kommit bra överens.

De USA- och Israelstödda terrorister som krigar i Syrien har som främsta mål haft att landets president Bashar al-Assad ska avgå. Målet har delats av samtliga av de Västmakter som ställt sig bakom USA-alliansens sionistiska planer för Mellanöstern.

Assad har dock visat sig vara en väldigt stark och bland sina landsmän populär ledare och har därmed lyckats behålla sin position. Dessutom har han samtidigt varit framgångsrik i att trycka tillbaka terroristerna som under året har lidit stora förluster, med hjälp av bland annat Ryssland och Iran.

Nu tycks dock Frankrike delvis ha vänt i frågan om Assads avgång då landets president Emmanuel Macron i ett gemensamt uttalande med USA:s president Donald Trump kom med helt nya besked.

Landets nya hållning meddelades under en presskonferens som var resultatet av att Trump under dagen anlände till Paris för att besöka Frankrike och Macron.

— Det stämmer att vi nu har anammat en ny position angående Syrien, eftersom vi vill se resultat och vi vill ha ett nära samarbete med alla våra partners, inklusive USA. Vi ha ett huvudmål, vilket är att utrota terrorism, oavsett vilka de är. Vi vill skapa en inkluderande och hållbar lösning, sa Macron under presskonferensen och fortsatte:

— Jag kräver inte Assads avgång, det är inte längre en nödvändig förutsättning för Frankrike. Under sju år har vi saknat ambassad i Damaskus och vi har fortfarande ingen lösning.

Under samma presskonferens bekräftade Trump att han och Ryssland försöker arbeta fram ett nytt vapenstillestånd, efter det som han och president Vladimir Putin kom överens om under förra helgen då G20-länderna träffades i Hamburg.

— Genom att ha lite kommunikation och dialog kunde vi få till ett vapenstillestånd och det har pågått ett tag nu. Och uppriktigt talat så arbetar vi på ett andra vapenstillestånd i en väldigt tuff del av Syrien, förklarade Trump.

Vidare betonade den amerikanske presidenten vikten av att samtala med Ryssland och Putin för att få till en lösning för fred i Syrien.

— Vi har en hel del saker vi inte är överens om, vi har uppenbarligen mycket meningsskiljaktigheter med Ryssland. Men i den rådande miljön, speciellt i Mellanöstern, är det nödvändigt att arbeta tillsammans för att utbyta information, att dela med sig av meningsskiljaktigheter samt försöka bygga lösningar, sa Trump under pressträffen.

När journalister frågade Macron om hur han ser på att Trump dragit ut USA ur det så kallade Parisavtalet svarade han att han respekterar Trumps beslut och att det inte kommer att påverka ländernas relation. Då bröt Trump plötsligt in och antydde han han kan komma att ändra sig i frågan om den kontroversiella klimatöverenskommelsen:

— Något kan hända med Parisavtalet, men vi ska prata om det. Om något händer, kan det bli underbart, men om ingenting händer, är det okej också. Vi får se vad som händer.

Trump anlände i Paris tidigare idag för sitt första officiella besök i landet någonsin och kommer under morgondagen att delta i Frankrikes nationaldagsparad.

Källor:
Macron: Eliminating terrorist threat now more important than ousting Assad
Donald Trump: Något kan hända med Parisavtalet


  • Publicerad:
    2017-07-13 21:45