UTRIKES. Det blev under söndagen en storseger i det franska parlamentsvalets första omgång för den nyvalda presidenten Emanuelle Macrons parti. Samtidigt gör Nationella fronten ett sämre val än väntat.

Det franska parlamentsvalets första valomgång som hölls under söndagen ser ut att ha blivit en stor framgång för Emanuelle Macrons parti En Marche. När 85 procent av rösterna räknats ligger partiet tillsammans med partnern Demokratiska rörelsen på omkring 32 procent av rösterna.

Samtidigt hamnar Republikanerna med allierade på en andraplats med strax över 21 procent av rösterna. Betydligt sämre går det för det forna regeringspartiet Socialistpartiet som ser ut att hamna på under 8 procent av rösterna. Vänstermannen Jean-Luc Melenchons parti La France Insoumise får ungefär det valresultat opinionsundersökningarna förutspått, med omkring 11 procent av rösterna i ryggen.

Marine Le Pens parti Nationella fronten ser däremot ut att göra ett betydligt sämre val än väntat, då bara 14 procent av väljarna lagt sin röst på partiet, samtidigt som opinionsundersökningarna visat siffror på omkring 18 procent. Detta kan bero på det väldigt låga valdeltagandet på omkring 50 procent. Trots del dåliga resultatet ser Le Pen ut att kunna vinna sin egna valkrets, då hon samlat 46 procent av väljarna bakom sig, att jämföra med En Marce-kandidaten Anne Roquets 16 procent.

Valets andra valomgång äger rum om en vecka, söndagen den 18 juni. I den andra valomgången kommer segrarna i de olika valkretsarna att utses, förutom i de fåtal fall där kandidater lyckats vinna över 50 procent av rösterna redan i den första omgången. Enligt opinionsundersökningarna väntas En Marche vinna en stor majoritet av platserna, kanske så mycket som cirka 400 av parlamentets 577 mandat.

Källor:
National totals in votes and in seats
French elections: Le Pen laments ’catastrophic’ abstention amid dip in support
Live: Macron’s party tops first round of France’s legislative elections


  • Publicerad:
    2017-06-12 07:50