UTRIKES. Marine Le Pen tycks vara Rysslands favoritkandidat inför morgondagens franska presidentval, något som får mainstreammedia att återigen komma med anklagelser om ”rysk inblandning i utländska val”.

Marine Le Pen bjöds nyligen in att träffa Vladimir Putin i Moskva och sägs vara presidentens favorit till det franska presidentskapet.

Imorgon hålls den första omgången av det uppmärksammade presidentvalet i Frankrike. Nationella Frontens Marine Le Pen kommer enligt opinionsundersökningar med största sannolikhet att få flest eller näst flest röster, vilket innebär att hon kommer att gå vidare till valets andra och avgörande omgång.

Det är dock inte bara en stor del av fransmännen som vill se Le Pen som president i Frankrike. Även Rysslands president Vladimir Putin verkar stå bakom Le Pens kandidatur, något som mainstreammedia beskriver som att Ryssland ”blandar sig i utländska val”.

En händelse som tycks ha triggat igång de ryskfientliga krafterna inom det västerländska etablissemanget är att Le Pen nyligen besökte Putin i Moskva, ett besök som exempelvis SVT beskriver som att hon bjöds in ”till Kremls gyllene salar för en fika med president Vladimir Putin”.

Att Le Pen är den mest populära av kandidaterna inför morgondagens presidentval inom det ryska etablissemanget är dock ingen hemlighet. Den inflytelserika ryska politikern Maria Katasonova har exempelvis startat organisationen Kvinnor för Le Pen hemma i Ryssland och var en av dem som mötte upp Le Pen när hon besökte Moskva.

Katasonova säger sig vara övertygad om att Le Pen vinner valet, något hon menar skulle gynna även Europa och Ryssland.

— Marine Le Pen respekterar Ryssland och ser inte en fiende i det utan en allierad, och det är definitivt en positiv signal, säger Katasonova och menar samtidigt att Le Pen är Europas enda möjlighet att undvika sin egen undergång.

21-åriga Maria Katasonova (till höger) är ett nytt stjärnskott inom rysk politik och en stor beundrare av Marine Le Pen.

Att amerikanska och västeuropeiska underrättelsetjänster med stor säkerhet hävdar att Ryssland försöker påverka utgången av det franska presidentvalet avfärdar Katasonova helt och hållet. Hon menar istället att det döljer sig en desperation bakom anklagelserna och att man använder Ryssland som ett slagträ mot Le Pen.

— De rådande makterna i Europa gör vad som helst för att inte ge Marine Le Pen segern, säger hon.

Katasonova och många andra politiska aktivister i Ryssland ser framemot en ny världsordning, där Putin och Le Pen tillsammans med USA:s president Donald Trump dominerar världspolitiken och för den i en ny, mer fredlig och antiglobalistisk riktning. Detta ställer man mot den gamla ordningen med en maktalliansen bestående av USA:s tidigare president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes nuvarande president François Hollande.

— Vi har nu chansen att ändra hela upplägget för global politik och det är detta som Marine förespråkar. Inget gott kommer att komma av att vi beter oss som globalister. Marine kommer att stå upp för hennes fosterlands intressen men hon förstår också att världen är multipolär och att man behöver ha en dialog med olika länder, förklarar en optimistisk Katasonova.

Källor:
Ryska stödet i franska valet: Bara Le Pen kan förhindra Europas ”undergång”
A glamorous young Russian nationalist is leading her country’s love affair with Trump and Le Pen


  • Publicerad:
    2017-04-22 20:00