FRANKRIKE. Ledaren för det högerpopulistiska partiet Debout la France, som fick 4,73 procent av rösterna i presidentvalets första omgång, ger nu sitt stöd för Marine Le Pen.

Nicolas Dupont-Aignan blir Marine Le Pens premiärministerkandidat.

Nicolas Dupont-Aignan, som leder det högerpopulistiska partiet Debout la France, ställde upp i den första omgången av presidentvalet och fick 4,73 procent av rösterna. På fredagen gav han som första utslagna presidentkandidat sitt stöd till Marine Le Pen.

Igår höll Le Pen och Dupont-Aignan en presskonferens i Paris, där Le Pen sade att hon kommer att utse sin tidigare rival till premiärminister ifall hon vinner valet. Le Pen sade vidare att de tillsammans kommer att ”göra anspråk på den patriotiska och republikanska seger som vårt land behöver”.

— Vi måste vrida vårt land från finansen, från underkastelsen, från globaliseringens stora virvelvind som kommer att blåsa bort oss om vi konfronterar den utan att veta hur vi ska skydda oss själva, sade hon vidare.

Le Pen tog tidigare under veckan timeout från partiledarposten under presidentvalet. Nationella fronten skulle under tiden ledas av ställföreträdaren Jean- François Jalkh, som dock hamnade i blåsväder  och fick sparke efter att det framkommit att han år 2000 tvivlat på förekomsten av gaskammare i Tredje rikets koncentrationsläger.

Samtidigt får Dupont-Aignan kritik från bland andra Republikanerna, som menar att han nu ”visar sitt sanna ansikte, som är förräderiets”.

Överenskommelsen som Le Pen och Dupont-Aignan undertecknat har lett till en uppmjukning av Le Pen tidigare ståndpunkter. Exempelvis säger de nu att ett utträde ur eurozonen inte är ”grundförutsättning för all ekonomisk politik”. Både är dock överens om att EU:s makt måste minskas.

Enligt en opinionundersökning från Odoxa den 29:e april skulle Emmanuel Macron få 59 procent och Le Pen 41 procent av rösterna om det vore val idag.

Källa:
Marine Le Pen Will Name a Former Rival Prime Minister if Elected


  • Publicerad:
    2017-04-30 12:05