ORDNINGSMAKTEN I vad som liknar ett sedelärande propagandareportage skildrar Polistidningen hur rättvisan drabbar den husrannsakande polis, som föll för frestelsen att radera filmen inspelad av den som utsattes för hans rannsakan.

Nordfront har genom åren ett antal gånger berört många polisers motvilja mot att filmas i tjänst, deras mer eller mindre framgångsrika försök att förhindra att så sker sett i relation till rådande lagstiftning på området.

I Polistidningen redogörs nu för hur en polis, som genomfört en husrannsakan och därvid filmats av den misstänkte, sedan raderat filmen från dennes mobiltelefon. Polisen har i förhör betonat att han två gånger uppmanat mannen att sluta filma, med den enda konsekvensen att denne informerat om sina polis-uppsökande kontakter och sin avsikt att lägga upp filmen på sociala medier – hot som enligt polisen nödgade honom att agera till försvar för sin familj.

Åklagaren fann dock inte polisens agerande försvarbart och utfärdade ett strafföreläggande för dataintrång, resulterande i dagsböter om 12 000 kronor.

Polisens personalansvarsnämnd har utan närmare motivering tillkännagivit sin avsikt att inte låta polisens agerande i detta fall påverka hans anställning.

Mikael Ström, undervisande åklagare på polisutbildningen vid Södertörns högskola, understryker i Polistidningen att:

  • såväl polislagen eller rättegångsbalken förbjuder en polis, som filmats under ett ingripande, att radera därav resulterande filmer.
  • Justitieombudsmannen i ett flertal fall refererat till medborgares rätt att filma polisers ingripanden, samt till rätten för den som utsätts för en husrannsakan att närvara vid dess genomförande.