POLITIK TV4:s Kalla fakta lyckades under flera månader placera en reporter mitt i SD:s kommunikationsavdelning. Avslöjanden om SD:s fortsatta kontroll över Riks och påstådda trollfabriker har nu kränkt vänsterliberaler.

I flera år har Sverigedemokraternas framgångar bortförklarats med att man använder så kallade trollfabriker av partiets politiska motståndare. I syfte att en gång för alla bevisa detta lyckades en reporter från TV4:s Kalla fakta under falsk identitet att skaffa sig ett jobb på den SD-kopplade mediekanalen Riks.

SD sålde förra året formellt Riks till privatpersonen Jacob Hagnell, men verksamheten bedrivs fortsatt i samma byggnad som SD:s kommunikationsavdelning. I Kalla faktas program framstår det dessutom som att partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein står över Hagnell i Riks hierarki.

Enligt avslöjandet sitter ett tiotal personer också på kontoret och sprider SD-propaganda från anonyma konton på sociala medier. Det senare framförs nu som ett bevis på att SD har trollfabriker, något som bland annat Wallerstein förnekat bestämt tidigare. I Kalla fakta vidhåller han att verksamhet inte kan kallas för ”trollfabrik”.

— Jag tycker inte att jag har drivit så kallade trollsidor av det enkla skälet att jag inte har spridit information som varit felaktig, säger han till Kalla Fakta.

Avslöjandet har bland annat lett till att Liberala ungdomsförbundet (LUF) nu kräver att moderpartiet bryter allt samarbete med SD. LUF har sedan tidigare intagit en kritisk hållning till Tidö-samarbetet, men förbundsordföranden Erik Berg säger nu till vänsterextrema ETC att man anser att SD sysslar med ”desinformation”. Detta trots att även andra riksdagspartier använder sociala medier för att indirekt påverka debatten.

— Om regeringen bryr sig så mycket om säkerhetspolitik som man säger att man gör behöver man stoppa desinformation oavsett om den är rysk, kinesisk eller för den delen inhemsk, säger han till tidningen.

På liberala och judiskägda DN beskriver krönikören Malin Ullgren det hela som ”den mest framgångsrika blåsningen i den svenska demokratins historia”. Varken Ullgren eller andra experter tror dock att detta kommer att skada regeringssamarbetet eller SD:s anseende i längden. Detta med tanke på att partiet växt trots decennier av mediala attacker och ”avslöjanden”.

”Frågan om när gränsen ska passeras är egentligen redan överspelad”, skriver hon angående utsikten att statsminister Ulf Kristersson ska bryta Tidöavtalet. Enligt Ullgren existerar ingen gräns mellan regeringen och SD.

”Eftersom partiets nazistiska ursprung inte är ett problem för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, kan självfallet inget annat vara det heller”, avslutar hon krönikan.

Kalla fakta sänder fortsättningen på ”Undercover i Trollfabriken” nästa tisdag.