INRIKES SD har raderat ett tiotal inlägg och omplacerat medarbetare på kommunikationsavdelningen. Men partiet tänker inte ändra på sitt arbetssätt på sociala medier.

Efter torsdagens ”krismöte” med Tidöpartierna står det klart att SD gör vissa eftergifter med anledning av TV4:s attack mot partiet. Partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson har meddelat att man kommer att radera 45 inlägg i enlighet med den så kallade respektklausulen i Tidöavtalet, som anger att samarbetspartierna inte ska attackera varandra öppet.

— Det är kopplat till just respektklausulen i Tidöavtalet. Det finns skäl att stärka efterlevnaden då det finns inlägg som även efter Tidöavtalets tillkomst ligger på en mer skämtsam jargong men kliver över på ett onödigt sätt och där vi kommer att välja att radera de inläggen, säger partisekreteraren till Aftonbladet.

Redan innan mötet framkom även att två medarbetare på SD:s kommunikationsavdelning ska omplaceras och ”utbildas” i respektklausulen.

Däremot vägrar SD gå med på Liberalernas krav om att alla anonyma konton ska stängas ned och att partiet ska upphöra med sitt kontroversiella arbetssätt på sociala medier.

— Vi kommer inte att ta bort konton med anledning av något som har varit. Vi har inget att be om ursäkt för överhuvudtaget, säger Mattias Bäckström Johansson.

— Vi kommer fortsatt jobba på ett sätt där vi kan skapa intresse för politik på ett sätt som man inte lyckas med från andra partier, fortsätter han.

Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård är missnöjd med beskedet.

— Det är något som vi får fundera kring vilka konsekvenser det har att fortsätta med anonyma konton. Det är inget som hör hemma i svensk politik. Det påverkar demokratin, det påverkar synen på politiken och det tycker jag är oerhört bekymmersamt, säger han till Aftonbladet efter mötet.

Moderaterna verkar dock vara nöjda med utfallet av krismötet. Pressekreteraren Karin Enström skriver i en kommentar till Aftonbladet:

Det var en uppriktig och konstruktiv dialog som kommer att fortsätta. Det är bra att SD tagit åt sig av kritiken och nu vidtar åtgärder för att ändra hur deras kommunikationsavdelning fungerar. De har också framförts en ursäkt på vårt möte.