INRIKES Under torsdagen träffar representanter för Tidöpartierna för att diskutera Kalla faktas ”granskning” av SD:s påstådda trollfabriker. Samtidigt lovar SD:s göra ”mindre justeringar” för att ”mjuka upp tonaliteten”.

SD har inte pudlat efter Kalla faktas reportage om partiets påstådda trollfabriker. Partiledaren Jimmie Åkesson har istället valt att gå till motattack.

— Det är inget konstigt med att ett politiskt parti vill ha spridning för sina åsikter på internet. Och vi råkar vara förbannat bra på det, i särklass bäst i Sverige. Och jag förstår att det irriterar både de gamla maktpartierna och de traditionella redaktionerna som tidigare haft ensamrätt på att förmedla verkligheten genom sitt vänsterliberala filter, sa Jimmie Åkesson under ett tall till nationen tidigare i veckan.

Till och med DN har också konstaterat att statsminister Ulf Kristersson (M) inte kan göra mycket åt saken och att SD ser ut att gå segrande ur krisen.

Men under torsdagseftermiddagen har representanter för Tidöpartierna samlats till ett krismöte om de påstådda trollfabrikerna, skriver Aftonbladet. Representanter för L och KD är fåordiga inför mötet.

— Vi ska ha ett samtal och jag kommer återkomma med kommentar efter det, säger KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin till tidningen inför mötet.

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström har inför mötet meddelat TT att två personer på partiets kommunikationsavdelning kommer att ”omplaceras” och få ”utbildning i Tidöavtalets respektklausul”.

”Vi har noterat M, L och KD:s synpunkter på ett fåtal inlägg på sociala medier och hur dessa rimmar med respektklausulen i Tidöavtalet. Vi är beredda att göra några mindre justeringar för att mjuka upp tonaliteten framöver så att vi återigen kan fokusera på att lösa viktiga problem i samhället”, skriver han till TT.

Enligt Aftonbladet kräver dock Liberalerna mer än så. Bland annat ska partiet inför mötet ha krävt att alla anonyma konton i SD:s regi stängs ned, att SD portas från regeringens pressträffar och att partiet inte får vara med och utforma regeringens kommunikation i olika frågor, trots att det är en del av Tidöavtalet.

— Det är tydligt att det inte ska finnas några anonyma konton. Det är för oss självklart, säger Liberalernas Jakob Olofsgård på väg in till mötet.