TROLLFABRIKER Som eftergift till upprörda regeringspartier lovade SD att två anställda som postat memer skulle utbildas i Tidöavtalets ”respektklausul”. Nu har de två tjänstemännen tagit examen med pompa och ståt.

Efter Kalla faktas ”avslöjande” om SD:s påstådda ”trollfabriker”, som visade sig vara anställda på partiets kommunikationsavdelning som postade satir och memer på sociala medier, hölls ett ”krismöte” mellan Tidöpartierna.

SD vägrade medge att det var något fel på partiets verksamhet och man meddelade upprörda liberaler att man inte skulle radera några konton. Som eftergift lovade man dock att två av medarbetarna på kommunikationsavdelningen som spridit memer om regeringspartierna skulle omplaceras samt utbildas i Tidöavtalets ”respektklausul”, som förbjuder öppen kritik mot partier inom regeringssamarbetet.

”Utbildningen om respektklausulen kommer att dokumenteras och överlämnas till de övriga Tidöpartierna”, skrev SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson i ett uttalande då. 

Nu skriver Expressen att utbildningen tog en dag och att de två anställda firade sin examen.

”De båda medarbetarna på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning fick sin utbildning före helgen, och gjorde därefter, enligt Expressens uppgifter, ett utspring med konfetti, diplom, Pommac och studentskyltar. I stället för barnbilder hade foton från TV4:s dolda kamera satts på plakaten”, skriver Bonniertidningen.

SD har också bekräftat att utbildningen är slutförd och att den tillfälliga omplaceringen nu är över. ”Utbildningen i respektklausulen genomförd – medarbetarna har återgått till ordinarie arbetsuppgifter”, skriver partiet i en kommentar till Expressen. 

Nu framkommer det också att omplaceringen bestod i att de två medarbetarna bytte skrivbord med varandra och att tjänstemannen Gustav Gellerbrant, som är den som fått uppgiften att styra Tidöpartiernas samarbete, kom till Sverigedemokraternas kontor för att utbilda dem,

Jacob Hagnell, som äger den SD-kopplade mediekanalen Riks, avslöjar till Expressen att det var en ”gedigen utbildning”.

— Gellerbrant ska ha gjort en ganska stor genomgång för dem om hur det ska gå till, och hur respektklausulen fungerar, säger han.

De hela ska också ha dokumenterats på film, som SD:s kommunikationsavdelning framöver kommer att publicera i någon form.

— SD vill visa att de inte tänker spela med i nån politisk teater. Därför väljer de att göra så här, säger en källa med insyn till Expressen.

Expressens frustrerade reportrar vänder sig också till Oskar Cavalli Sjöström, presschef för SD, i syfte att få svar på vad som verkligen hänt. På fråga om det hela bara är ett stort skämt svarar han:

 — Nä. Vi har tagit det på allvar, det är en gedigen utbildning.

Att de utpekade SD-tjänstemännen firat sin examen med Pommac, diplom och studentskyltar har också sin förklaring.

— Ja, just det, men det har sina poänger. De här medarbetarna har fått en ganska ny tillvaro på jobbet efter att ha blivit uthängda av TV4 lite hursomhelst, så bara av den anledningen finns skäl att lätta upp stämningen, säger Sjöström.