INRIKES Istället för att pudla har Jimmie Åkesson valt att gå på offensiven efter Kalla faktas reportage om påstådda ”trollfabriker”. Nu konstaterar till och med DN att SD har tjänat på fadäsen.

När TV4:s Kalla fakta sänt sina två avsnitt om SD:s påstådda ”trollfabriker”, som man ”avslöjade” genom flera månader av wallraffande på partiets kommunikationsavdelning, sattes hård medial press på partiledaren Jimmie Åkesson.

Men istället för att backa och pudla, eller avskeda ansvariga tjänstemän, gick Åkesson till motattack mot det vänsterliberala etablissemanget. I ett tal till nationen beskrev han det som ett ”vänsterliberalt maktsyndikat” som ligger bakom en ”desinformationskampanj” mot partiet.

Istället för att ta avstånd och be om ursäkt läxar Jimmie Åkesson upp en TV4-reporter.

Även om flera av Tidöpartiernas ledare öppet uttryckt sig negativt om det som framkommit i Kalla fakta, ser det inte ut att kunna skada regeringssamarbetet. På DN skriver Tomas Ramberg att statsminister Ulf Kristersson (M) inte har något annat val än att acceptera situationen och att SD kommer gå stärkta ur krisen:

Ulf Kristersson blev statsminister trots att hans parti backade i valet och trots att den samlade borgerligheten krympt till en skugga av sitt forna jag. Hans mandat vilar helt på Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas egenintresse. I det ögonblick Kristersson hotar det intresset kan Åkesson avsätta honom.

Ramberg konstaterar också att Åkesson ”kunde ha lutat sig tillbaka och tagit det lugnt” eftersom högerväljare hade straffat statsministern hårt ifall han mitt under mandatperioden fällt sig själv genom att sabotera Tidösamarbetet. Men istället agerar Åkesson offensivt:

Men i valtider nöjer sig inte Åkesson med det. Nu ska det mobiliseras. Jimmie Åkesson agerar som den ledare för sin kamporganisation han är. Full motoffensiv. Vi har inget att be om ursäkt för! Det är ni andra som förstört vårt land!

Enligt Ramberg är det tydligt att Åkesson dragit det längsta strået under Kalla fakta-fadäsen och ”visat var skåpet ska stå”. Han avslutar med att konstatera att detta är ”minnesbeta för de som försöker välta honom i nästa förhandling”.