MEMER Efter Kalla faktas reportageserie om SD:s ”trollfabriker” har inte helt oväntat även Expo hakat på drevet. Enligt underrättelseorganisationen har minst två av SD:s utpekade trollkonton spridit ”vit makt-budskap” i form av memer.

Expo har hakat på drevet mot SD:s kommunikationsavdelning och skriver i en artikel att partiet ”med memes [sic!] och propagandavideos manipulerat det politiska samtalet på internet”. Dessutom hävdar man att vissa av dessa konton ”sprider videoklipp som innehåller anspelningar på ekofascistisk memekultur och budskap från vit makt-miljön”.

Man hävdar bland annat att Tiktok-kontot ”mememumriken” ska ha hyllat den så kallade Unabombaren Theodore Kaczynski:

Ett av inläggen är en video där klippet inleds med att en röst på engelska läser ”Det industriella samhället och dess konsekvenser har varit förödande för människan”. Citatet är hämtat ur det manifest som Unabombaren fick publicerat i Washington Post 1995.

Kontot anklagas även för att spridit ”referenser” till den italienske traditionalisten Julius Evola genom att posta en mem med budskapet ”Revoltera gentemot den moderna världen”, som är snarlikt titeln på Evolas kanske viktigaste bok ”Revoltera mot den moderna världen”. Enligt Expos bedömning är detta både ”fascistiskt” och ”rasideologiskt”.

Expos skärmdump från "mememumrikens" påstått fascistiska postningar.

Ett annat konto kallat “alexanderbardposting” ska enligt Expo ha spridit en ”vit makt-mem”. Det rör sig om den flera år gamla ”White boys summer”-memen som användes flitigt inför sommaren 2021.

Detta ska ha skett i videoklipp där den politiske kommentatorn John Doyle samt nationalisten Nick Fuentes figurerar.

När Expo konfronterar SD:s presstjänst väljer partiet att pudla och hävdar att dessa inlägg raderats efter att ha flaggats av Tiktok. Man bedyrar också att inläggen skapats av ”en junior medarbetare” som ”inte ska ha förstått vilket innehåll han spred”.

Expobossen: Odemokratiskt att påverka opinionen

I en ledare beklagar sig också Expo-bossen Daniel Poohl över att SD kommit undan med att ”manipulera opinionen”, vilket han påstår är ett brott mot ”en regel i demokratins spelbok”.

Poohl beskriver det också som en ”grandios lögn” att det pågår en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget” mot SD, vilket partiledaren Jimmie Åkesson konstaterade tidigare i veckan.

Enligt Poohl finns det ingen ”operation” mot SD. Han hävdar att TV4:s Kalla fakta ”i verkligheten” är en ”självständig redaktion, som i det här fallet nog har tvingats vara mer hemlighetsfulla än någonsin tidigare”. Att dessutom inte alla håller med om Kalla faktas vida definition av ”desinformation” som innefattandes till och med satir är enligt Poohl ett bevis för att SD ”använder lögnen som vapen”.

”Om inte regeringen ser till att SD får betala ett politiskt pris kommer den enda läxan vara att lögn och manipulation faktiskt lönar sig”, skriver Poohl avslutningsvis.