Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Marine Le Pen besegrad – Rotschildbankiren Emmanuel Macron blir Frankrikes nye president

Av Redaktionen, 2017-05-07
redaktionen@nordfront.se

FRANKRIKE. Under gårdagen hölls den andra omgången av det franska presidentvalet. Med alla röster räknade står det klart att den korrupte investmentbankiren Emmanuel Macron besegrar Nationella Frontens Marine Le Pen med 66 procent av rösterna och blir därmed Frankrikes nye president. Uppdaterad 08:45.

Idag ställs Nationella Frontens Marine Le Pen mot den korrupte Emmanuel Macron i det franska presidentvalets andra och avgörande omgång.

Den 23 april hölls den första omgången av årets franska presidentval. Som många väntat gick Nationella Frontens Marine Le Pen och den oberoende kandidaten Emmanuel Macron vidare till valets andra omgång som hålls under dagen.

Årets presidentval har på många sätt varit speciellt, då ingen av de stora partiernas kandidater, Socialistpartiets Benoit Hamon och det borgerliga Republikanernas Francois Fillon, lyckades ta sig vidare till andra omgången.

För Hamons del har det framförallt varit missnöje med hans partikamrat, den sittande presidenten Francois Hollande, som gjort att han har misslyckats med att samla en stark väljarbas. Vad gäller Fillon så gick hans chanser om intet i samband med att det uppdagades att han under flera år ordnat högavlönade icke-arbeten åt sin hustru.

LÄS OCKSÅ: ”Politisk jordbävning väntas i Frankrike

Första omgången av valet överskuggades även av ett smärre terrordåd som skedde bara dagar innan, där bland annat polisen och hbtq-aktivisten Xavier Jugélé sköts till döds av en rasfrämling.

Efter att det stod klart att Marine Le Pen skulle gå vidare till valets andra omgång så kom samtliga av de utslagna kandidaterna att med olika grad av entusiasm ställa sig bakom Macron, förutom Nicolas Dupont-Aignan från det högerpopulistiska partiet Debout la France. Under en presskonferens den 29 april meddelade också Le Pen att Dupont-Aignan blir hennes premiärministerkandidat.

Marine Le Pen med sin premiärministerkandidat Nicolas Dupont-Aignan på sin högra sida. Det är första gången någonsin Nationella Fronten har inlett ett dylikt samarbete med ett annat parti i Frankrike.

Bara dagen efter det stod klart att hon skulle gå vidare till presidentvalets andra omgång meddelade också Le Pen till mångas förvåning att hon tar ”time out” som partiledare för Nationella Fronten. Motiveringen var att hon vill satsa all sin kraft och energi på presidentkandidaturen. Till tillfällig ersättare som partiledare utsågs Jean-François Jalkh. Hans partiledarskap blev dock ytterst tillfällig, då han snabbt fick avskedas efter att fransk regimmedia påpekat att han ska ha ifrågasatt vissa aspekter av den så kallade ”förintelsen” nästan tjugo år tidigare.

Kommer Macron att segra?
Opinionsundersökningarna inför presidentvalets andra omgång har pekat mot att Macron får omkring 60 procent av rösterna och Le Pen 40 procent, med ett ytterligare knappt försprång för Macron under de senaste dagarna.

Även undersökningar inför valets första omgång pekade på att Macron skulle vara den kandidat som Le Pen skulle ha svårast att besegra.

Bland de utslagna kandidaternas (exklusive Dupont-Aignan) väljare har Le Pen störst stöd bland de som röstade på den republikanske Francois Fillon, som landade på tredje plats med inte obetydliga 20.01 procent av rösterna. Av dessa väljare har 28 procent uppgett att de tänker rösta på Le Pen. Samtidigt uppger 48 procent av dem att de kommer att rösta på Macron medan 24 procent har avstått från att svara.

Enligt fransk lag är det dock olagligt att genomföra några opinionsundersökningar från och med midnatt, två dygn innan valet. Detta är intressant eftersom det under fredagskvällen, amerikansk tid, publicerades läckta dokument som påstås innehålla Macrons interna kommunikation.

Kommunikationen innehåller antydningar till och bevis på alltifrån insiderhandel och korruption till inköp av narkotika och hemligstämplad information rörande nationell säkerhet som Macron inte borde ha haft tillgång till.

Macron gick själv tidigt ut och hävdade att fejkade dokument har blandats med äkta, men Wikileaks har studerat dokumenten och därefter gått i god för dess äkthet.

Det är alltså okänt huruvida informationen i de läckta dokumenten kan komma att påverka valets utgång då man inte genomfört någon opinionsundersökning efter publiceringen.

Läs mer om Macrons läckta dokument på The Daily Stormer.

Ytterligare en sak som kan komma att påverka valet är att terrororganisationen Islamiska staten (IS) har uppmanat sina anhängare i Frankrike att begå terrordåd i samband med valet. I en artikel som nyligen publicerades i organisationens egen tidning Rumiyah gick nämligen att läsa: ”Glöm inte din plikt som muslim. Välj en kandidat att döda och en vallokal att bränna”.

IS tycks också ogilla Macron och Le Pen lika mycket eftersom de båda är ”avgudadyrkare”, något som stämmer dåligt överens med författaren Gellert Tamas nyligen framförda teori om att ”islamisternas” huvudmotståndare är den ”nationella högern”.

Liveuppdatering: 

12:30 – 50 000 poliser har tagits in till tjänstgöring under dagen för att bevaka presidentvalet. I Paris är 12 000 poliser på plats för att bevaka de 896 vallokalerna som är utspridda på 585 platser.

— Liksom vid första valomgången ska 50 000 poliser och gendarmer vara i yttre tjänst på söndagen. Detta är utöver lokal polis och den personal som ingår i operation Sentinelle, undantagstillståndet för militärens antiterrorverksamhet, för att kunna garantera säkerheten vid landets vallokaler och göra snabba ingripanden, säger inrikesdepartementets talesperson Pierre-Henry Brandet till AFP.

En barbröstad aktivist ur det feministiska nätverket Femen greps under morgonen.

12:45 – Omkring 12-tiden var det 28,2 procent som hade röstat enligt inrikesministeriet. Valresultatet beräknas kunna presenteras kring 23-tiden ikväll.

13:50 – Precis som det påpekats i kommentarsfältet så har Le Pens motståndare Macron djupa kopplingar till den judiska bank- och finansmaffian. Tidigare var han bland annat anställd hos Rotschild & cie där han tjänat ihop en mångmiljonförmögenhet. 

Han hade först studerat vid École nationale d’administration, ENA, i Strasbourg som är känd för att ha utbildat flera av Frankrikes politiker, däribland den nu sittande presidenten Hollande. 

Macron som har en bakgrund inom Socialistpartiet säger sig inte vara socialist längre. Det enda man riktigt vet om Macron är att han är för frihandel och positivt inställd till globalisering samt att han vill verka för att Frankrike stannar kvar i EU. Han vill även avreglera den franska arbetsmarknaden och reformera ekonomin och pensionssystemet. Samtidigt vill han behålla ett generöst välfärdssystem.

14:10 – Daliy Stormer rapporterar om att en kvinnlig parlamentsledamot vid namn Corrine Erhel kollapsade på scenen vid ett möte för Macron i fredags. Erhel avled senare på sjukhus och dödsorsaken uppges vara en hjärtattack.

Corrine Erhel.

Även Erhel hade en bakgrund inom socialistpartiet och ska ha anslutit sig till Macrons parti under 2016.

Det finns obekräftade rykten om att Erhel ska ha varit inblandad i läckorna kring Macron och att hon mördades på grund av detta.

15:10 – Louvren i Paris fick evakueras kring 13-tiden sedan en väska med okänt föremål hittats på platsen. Tanken är att Macron ska hålla sin valvaka på Louvren senare under kvällen. Ännu är det oklart var Le Pen kommer att hålla till.

Med anledning av detta så har även den franska ambassaden i Stockholm spärrats av och polisen kontrollerar förbipasserande.

17:00 – Macron vinner med 60 procent enligt siffror som belgiska tidningen Le Soir hänvisar till.

17:20 – France24 rapporterar att 65,3 procent hade röstat vid 17-tiden. Det är lägre än vid samma tidpunkt under förstarundan den 23 april. Det första valresultatet är beräknat att släppas vid 20-tiden.

20:00 – Första vallokalsundersökningen enligt SVT:s valvaka: Macron 65,1 procent och Le Pen 34,9 procent.

20:10 – I ett direktsänt tal erkände Marine Le Pen sig nyligen besegrad. Hon säger sig ha ringt till Emmanuel Macron och gratulerat honom till segern eftersom hon ”har Frankrikes bästa i åtanke”.

21:00 – Efter att tio procent av rösterna har räknats leder Macron med 60 procent mot Le Pens 40 procent.

21:30 – Strax efter klockan 21 höll Emmanuel Macron ett segertal där han bland annat förklarade till Le Pens väljare att ”jag förstår er ilska”.

Nyligen gratulerade även USA:s president Donald Trump Macron till segern via Twitter och lät hälsa att han ser framemot att arbeta tillsammans med honom.

Under Le Pens tal tidigare under kvällen, där hon erkände sig besegrad, ska hon ha sagt att Nationella Fronten måste ”förnyas” för att gå vidare.

— Front National måste förnyas på djupet för att kunna ta vara på en historisk möjlighet att uppfylla det franska folkets förväntningar, förklarade Le Pen och fortsatte:

— Jag kommer att föreslå att den här djupa förändringen av vår rörelse inleds för att skapa en ny politisk kraft.

21:40 – På Twitter har det uppmärksammats att flaggor tillhörande den mytomspunna ”rebellgruppen” i Syren vid namn Fria Syriska Armén har synts under Macrons valvaka.

20:55 – Tidigare idag gick Le Pens far, Nationella Frontens grundare Jean-Marie Le Pen, ut och dömde ut Le Pens förmåga att styra landet. Jean-Marie, som uteslöts ur partiet 2015, menade att hans dotter saknar rätt kvalitéer för presidentskapet.

— Hon har karaktär, men inte mycket mer, ska Jean-Marie Le Pen ha sagt om sin dotter som alltså för två år sedan sparkade ut honom ur partiet som han en gång grundade.

Den odemokratiskt tillsatte EU-bossen Jean Claude Juncker uttryckte nyligen att han ”jublar” över Macrons seger.

Donald Tusk, en annan högt uppsatt EU-boss, ska samtidigt ha gratulerat Macron för att han ska ha besegrat ”fake news”.

22:05 –
Med 38 procent av rösterna räknande leder Macron med 60 procent.

2017-05-08, 08:45 – Det slutgiltiga valresultatet blev 66,06 procent till Emmanuel Macron och 33,94 procent till Marine Le Pen. De läckta e-mail från Macrons läger, som bland annat tydde på korruption, insiderhandel, narkotikaköp och homosexualitet, gav således inte Le Pen något försprång alls i slutändan.

Samtidigt röstade minst fyra miljoner fransmän blankt, vilket är en fördubbling i jämförelse med presidentvalet 2013. Uppemot 12 miljoner röstberättigade fransmän ska dessutom ha avstått från att rösta överhuvudtaget.

Den 39-årige före detta Rotschildbankiren Emmanuel Macron kommer från staden Amiens i nordöstra Frankrike och blir Frankrikes yngsta president någonsin. Han var under en tid ekonomiminister för den avgående presidenten Francois Hollande och Socialistpartiet, innan han hoppade av och bildade partiet En Marche! som han kom att kandidera för under valet.

Med tanke på att presidentvalet i allt väsentligt är över så avslutar Nordfront liveuppdateringen för kvällen. Vi vill tacka alla läsare som deltagit genom att läsa, kommentera och tipsa oss under dagen.

Källor:
French Election 2017
Opinion polling for the French presidential election, 2017
NWO Cat-Lady Drops Dead While Giving Pro-Macron Speech
Massivt pådrag på valdagen – utökar med 50 000 poliser
Exit Polls Show Macron Winning Against Le Pen in French Runoff Vote With 60%
Centrist Macron beats right-winger Le Pen in French presidential election


  • Publicerad:
    2017-05-07 10:00