UTRIKES. Just nu pågår omfattande protester mot Frankrikes president Emmanuel Macron i olika delar i landet, efter att 100 medlemmar av hans parti avsagt sig medlemskapet. Samtidigt är förtroendet för presidenten rekordlågt.

Efter att 100 medlemmar under veckan lämnat Emmanuel Macrons regeringsparti, enligt de själva på grund av toppstyre och brutet förtroende, har omfattande protester ägt rum på flera håll i Frankrike. Enligt den brittiska tidningen Daily Express begav sig demonstranter under lördagen ut på gatorna för den femte dagen i rad.

Under de senaste veckorna har presidentens förtroende rasat samtidigt som den franska ekonomin utvecklats i en negativ riktning. Det finns även ett utbrett missnöje med de arbetsmarknadsreformer som kommer införas efter årsskiftet, som bland annat ska göra det lättare för arbetsgivare att avskeda anställda.

Framöver kommer den franska regeringen även driva igenom impopulära reformer på pensions- och utbildningsområdena. Totalt har demonstrationer ägt rum i över 200 städer, dessutom har transportarbetare gått ut i strejk på flera håll i landet.

Källa:
Violence on the streets of Paris as protesters rage against Macron for fifth day


  • Publicerad:
    2017-11-19 16:05