GLOBALISM. Frankrikes president Emmanuel Macron använde sitt tal under 100-årsjubileet av första världskrigets slut för att fördöma nationalismen.


Ett utdrag ur Macrons tal (på franska och engelska)

Under 100-årsjubileet av första världskrigets slut i Paris som hölls under söndagen kallade den franske presidenten Emmanuel Macron nationalism för ”förräderi”.

Uttalandet uppfattas just nu som en direkt kritik mot Donald Trump som nyligen kallade sig själv för nationalist, men globalisten och före detta Goldman-Sachs-finansmannen Macron har hela tiden haft en antinationalistisk agenda.

— Denna vision av Frankrike som en generös nation, som bäraren av universella värderingar i dessa dystra timmar. Detta är raka motsatsen till ett folk som bara tänker på sina egna intressen.

— Patriotism är den direkta motsatsen till nationalism. Nationalism är ett förräderi av patriotism, fortsatte Macron i en förvirrad sammanblandning av begrepp.

— Genom att sätta våra intressen först, vem bryr sig om andra, utraderar man vad nationer håller kärast, det som ger den liv, vad som gör den stor och vad som är viktigast: dess moraliska värderingar, sade Macron.

Donald Trump, som ”pliktskyldigt” närvarade vid ceremonin, rapporteras ha lämnat Frankrike efter ceremonin.

Enligt Fria Tider är TV4:s tolkning av uttalandet att Emmanuel Macron insett ”att det inte går att resonera med Trump”, varför han i stället bestämt sig för att utmana den amerikanske presidenten.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som för sitt eget land driver en hård nationalistisk linje, avbröt sin närvaro vid firandet för att skyndsamt resa hem till Israel där den judiska staten samtidigt genomförde en mordattack på sex palestinier. Målet för elitförbandets operation på palestinsk mark var Palestinas militäre ledare Nour Baraka.

Källa:
Macron fördömde nationalism: ”Förräderi”


  • Publicerad:
    2018-11-12 12:10