FRANKRIKE. Frankrike anses generellt vara USA:s äldsta allierade. Frihetsgudinnan byggdes av fransmän. Men mer än hälften av fransmännen anser, enligt en undersökning som presenterades i onsdag, numera inte att USA med republikansk regering är en pålitlig allierad.

Bara 44 procent av fransmännen säger sig lita på att USA är en pålitlig allierad. Endast 17 procent av de tillfrågade har en positiv syn på president Donald Trump. Undersökningen av fransmännens inställning till USA har beställts av Amerikanska judiska kommittén, Frankrikes stiftelse för politisk innovation och Tankesmedjekollektivet Sursaut.

54 procent av de tillfrågade hade ”en mycket dålig uppfattning” av Trump, 33 procent färre än sedan samma undersökning genomfördes i maj 2014 när den svarte Barack Obama var president.

Det är mest bland så kallade ”högerextremister” som stödet för Trump är större, främst bland dem som stöder Marine Le Pens parti Rassemblement National, som har en mindre radikal framtoning än vad partiet hade under sitt förra namn Front National, och som förlorade stort mot bankmannen Emmanuel Macron i senaste franska valet.

Det franska folkets stöd för USA har minskat sedan federationen anföll Irak. 78 procent anser också att Trumps ekonomiska politik är dålig för Frankrike. Ännu fler kritiserar hans ”bristande intresse” för den så kallade klimatfrågan.

Trots de braskande rubrikerna kring undersökningen, visar den ändå att stödet för Trump faktiskt har ökat i Frankrike sedan han tillträdde som president, ungefär i paritet med att massmedia har tonat ned kritiken mot honom. När mediernas drev var som störst mot Trump hade han bara stöd hos 38 procent av fransmännen, mot dagens 44 procent.

Den äldre delen av befolkningen är överlag mer negativa över dagens republikanskt styrda USA än vad den yngre delen av befolkningen är, enligt undersökningen.

Källa:
Majority of French no longer see US as trusted ally: poll


  • Publicerad:
    2018-09-15 21:00