EUROPA. Angela Merkel vädjar till EU:s medlemsstater att ge upp sin självständighet till Bryssel på ett ”ordningsamt” sätt.

”Idag borde, eller snarare måste, nationalstater vara beredda att ge upp sin självständighet. Men naturligtvis på ett ordningsamt sätt”, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på ett evenemang organiserat av Konrad Adenauer Foundation i Berlin på onsdagen. Ämnet för dagen var ”Parlamentarism mellan globalism och nationell suveränitet”.

Tidigare denna månad varnade Merkel mot vad hon kallar för spridningen av ”inskränkt nationalism”. Både politiker i Tyskland och utomlands var enligt henne skyldiga till att ”tro att de kan lösa allting på egen hand och bara tänka på sig själva”. Vidare tillade hon: ”Detta är nationalism i sin renaste form. Detta är inte patriotism”.

Merkel passade också på att försvara sin öppna gränserpolitik. ”Det är i vårt nationella intresse att se till så att de globala villkoren för både flyktingar och migranter som söker arbete förbättras”, anser hon.

Merkels kommentarer om suveränitet följer i kölvattnet av yttranden från Frankrikes president Emmanuel Macron från i helgen. Efter att ha träffat kanslern talade Macron om ett ”franskt-tyskt ansvar i att förbereda för framtiden och för ett omdefinierande av Europa”. Detta ansvar innebär att det måste ”byggas ett verkligt självständigt Europa och ett starkt EU på denna suveränitet”. Tidigare denna månad föreslog även den franske presidenten att en europeisk armé ska skapas som ska kunna användas för att försvara EU mot Ryssland, Kina och USA.

Källa:
Merkel Urges EU to Give up Sovereignty to Brussels ’in Orderly Manner’ – Reports


  • Publicerad:
    2018-11-23 06:00