JUDISK MAKT. Pris delas ut till judiskt projekt som nominerats av judiskt råd för fortsatt judiskt integrationsstöd till muslimer i Tyskland.

I måndags delade Tysklands förbundskansler Angela Merkel ut ett integrationspris till projektet ”Brückenbau – Vielfalt begegnen” (Brobygge för mångfaldsmöten).

Det vinnande projektet drivs av två judiska organisationer: Judarnas tyska välfärdskontor och IsraAID som har tio flyktingmottagningar i Berlin och Frankfurt. Projektet får finansiellt stöd med skattepengar fördelade av den tyska regeringen.

Projektet erbjuder psykologisk hjälp åt flyktingar och verkar för att stärka kvinnors egenmakt. Det arbetar också med att öka muslimers förståelse för judar.

”Ett banbrytande initiativ”
Den anställda personalen som arbetar i projektet är judar med israeliska medborgarskap, israeler som kan tala arabiska samt tyskspråkiga hjälparbetare. De har även volontärer som arbetar gratis till stöd för projektets kärntrupper.

— Uppdraget att integrera människor och ge dem nya värderingar är definitivt inte alltid enkelt. Tonen har blivit alltmer retlig, sade Merkel men hon tillade:

— Tyskland skulle vara mycket mindre rikt utan dess medborgare som har invandrarbakgrund.

Angela Merkel sade också att projektet är ”ett verkligt banbrytande initiativ”.

Det var Centralrådet för judar i Tyskland, inte att förväxla med Judarnas tyska välfärdskontor, som nominerade projektet till integrationspriset. Projektet valdes sedan ut av en jury.

Juden Josef Schuster sade att projektet hjälper till att bygga broar mellan religioner liksom mellan flyktingar och ”andra samhällsmedlemmar”.

— Priset uppmuntrar till fortsatt utbyte mellan muslimer och judar, sade Schuster.

Det är svårt att avgöra var de administrativa och de formella kompetensgränserna går mellan IsraAID och Judarnas tyska välfärdskontor i förhållande till staten som finansierar det nu prisbelönta integrationsprojektet. Det rapporteras inte hur den blygsamma prissumman på 10 000 euro ska fördelas inom projektet.

IsraAID uppmärksammas
IsraAID blev särskilt uppmärksammade efter främlingsinvasionen 2015 när deras arbete i Europa visades i dokumentärfilmsmaterial. Några av dokumentärvideorna visade engagerade israeler som uppehåller sig i Grekland där de välkomnar resande från Syrien och hjälper dem med förnödenheter. De guidar dem också i hur de ska gå tillväga för att ta sig vidare in i Grekland och genom Europa, både geografiskt och juridiskt.

IsraAID:s verksamhet fortsätter i bland annat Berlin och Frankfurt för att fortsätta att förbättra situationen för rasfrämlingar från bland annat just Syrien. Det är för dessa humanitära insatser projektet Brobygge för mångfaldsmöten nu prisas av Angela Merkel.


Källa:
Israeli aid group wins German integration prize for refugee project


  • Publicerad:
    2018-10-31 23:00