UTRIKES. När Israel, USA, Frankrike och Storbritannien har fällt Syrien, får man inte lämna landet. Ett ”nytt Syrien” måste då byggas upp av segrarmakterna, anser Frankrikes president Emmanuel Macron.

Under söndagen intervjuades Frankrikes president Emmanuel Macron av den judisk-amerikanska tv-kanalen FoxNews.

— USA, Frankrike och deras allierade bör inte lämna Syrien när konflikten är över, utan måste bygga ett nytt Syrien, sade Macron till FoxNews.

Enligt Macron är USA:s roll i skapandet av det nya Syrien ”mycket viktig”. Han sade vidare att detta dock inte innebär per automatik att det är amerikanska militära styrkor som ska utföra denna uppgift, men att det är ”amerikansk diplomati och er president”.

Som skäl till att de blivande segrarmakterna ska påta sig denna uppgift uppgav Macron de ofta utpekade så kallade skurkarna Iran och syriernas populära president Bashar al Assad.

— Den dag vi har avslutat detta krig mot IS; om vi helt och totalt lämnar landet — även ur politisk synvinkel — lämnar vi fältet öppet för den iranska regimen, Bashar Assad och de där killarna som kommer att förbereda ett nytt krig. De kommer att uppvigla nya terrorister, sade Macron.

Den före detta finansmannen för den globala judiska storbanken Goldman Sachs har på senare tid varit en av de starkaste förespråkarna för en fortsatt amerikansk närvaro i Syrien. Han beordrade också de franska militära styrkorna att samverka den USA-ledda missilattacken på syriska mål den 14 april.

Bombningen som var en ”hämnd” för USA:s bluff om att den syriska regeringen skulle ha utfört en kemisk vapenattack på sitt eget folk, fick inget stöd från FN:s säkerhetsråd och genomfördes utan det franska parlamentets medgivande. Macrons ordergång verkar därför snarare komma från främmande regeringsmakter, än från Frankrikes parlament.

När Syrien har fallit, kommer det liksom efter samma allierades attacker på Irak 2003, troligtvis bli relativt enkelt för västmakterna och Israel att ta över även Syriens tillgångar och istället tillsätta en mer Israelvänlig regering för att få starkare makt inför ett kommande anfall på Iran.

Källa:
US, France & allies should not leave, must build ‘new Syria after war’ – Macron


  • Publicerad:
    2018-04-23 18:55