GEOPOLITIK. Donald Trumps jurist och rådgivare Rudy Giuliani hävdar att Trump är engagerad i att byta ut Irans regering. Den kommande regimen ska bli mer USA- och Israelvänlig.

Rudy Giuliani. Foto: Gade Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Rudy Giulianis rättframma uttalande i lördags om planerna som Donald Trump sägs stödja väcker uppmärksamhet i Israel, USA och Iran. Det kommer bara några dagar innan Trump och hans rådgivare ska fatta ett allvarligt beslut om ödet för kärnavtalet med den icke-judiska staten Iran.

Giuliani sade vid en tillställning i Washington som anordnades av en amerikanskt skapad frontorganisation för Mojahedin-e Khalq (MEK), en ”iransk” terroristoppositionsgrupp som används för att störa Irans politik, att ”det enda sättet att åstadkomma fred i Mellanöstern” är att byta regim i Iran. Att ”byta” regim i Iran skulle egentligen innebära att tillsätta en regim, eftersom den nuvarande iranska regeringen är legitim.

President Trump är ”lika fast besluten att byta regim som vi är” sade Giuliani i sitt tal. Giuliani förutspådde att Trump kommer att dra tillbaka kärnavtalet med Iran som undertecknades 2015.

— Med utrikesminister Mike Pompeo vid sin högra sida och den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton vid sin vänstra sida, vad tror ni kommer att hända med det där avtalet?, frågade Giuliani retoriskt med ett flin.

I en artikel nyligen i Foreign Policy har en kongressmedlem pekat ut Bolton med orden ”Bolton är positivt inställd till MEK” och att med utnämnandet av Bolton, ”kommer de att ha tillträde till Vita huset, allra minst”. Förstärkningen ”allra minst” ses som ett tecken på att MEK nu har kontakter ovanför Vita huset, kanske ända upp till den judiska makten i USA och i Israel.

Giuliani sade i sitt tal att det kommande regimbytet i Iran är ”viktigare än ett avtal mellan Israel och Palestina” och kan dessutom bidra till att ett sådant avtal är möjligt att träffa i framtiden.

Samtidigt varnade Irans president Hassan Rouhani på söndagen att Iran har förberett sig för ett svar på varje brytning av kärnavtalet och tillade att USA skulle komma att ångra ett sådant beslut.

— Vi planerar att stå emot varje beslut som Trump fattar om kärnavtalet. Om USA bryter avtalet kommer det att medföra att de får ångra sig med historiska mått, sade Rouhani i ett TV-tal livesänt av den statliga televisionen.

Även om Guiliani inte innehar någon officiell post i Trumps administration, betraktas Guiliani som en nära rådgivare åt presidenten, och han anslöts nyligen till Trumps juridiska team som undersöker Rysslands påstådda ”inblandning” i 2016 års amerikanska presidentval, liksom hanteringen av skandalen som omgärdar Trumps advokat, juden Michael Cohens utbetalningar till porrfilmsskådespelerskan Stephanie Clifford.

Senast 12 maj måste Trump besluta om han ska anse att Iran håller sig till kärnavtalet eller om han ska ålägga Iran nya kärntekniska sanktioner. Under de senaste veckorna har Trump sagt att avtalet är en ”katastrof” och att det aldrig borde ha signerats. I EU har Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel lobbat för att Trump inte ska dra sig ur kärnavtalet. USA:s tidigare utrikesminister John Kerry rapporteras ha mött den iranske utrikesministern Mohammad Javad Zarif två gånger under de senaste två månaderna i ett försök att ”rädda” avtalet.

Giulianis förklaring att ett regimbyte i Iran kan underlätta ett framtida fredsavtal mellan Israel och Palestina, låter i vissa öron främst som ett sätt att säga att när Iran har tagits över av en regim, blir det en smal sak för USA och Israel att hantera sitt problem med palestinierna hur de vill.

Källa:
Trump ’Committed’ to Iran Regime Change, Giuliani Says Days Before Nuclear Deadline


  • Publicerad:
    2018-05-06 19:00