GEOPOLITIK. USA:s utrikesdepartement erkänner att Israel och USA samarbetade om återkallandet av USA:s del i kärnavtalet med Iran. Nu bearbetar båda stater andra länder att följa USA:s exempel.

Andrew Peek.

Det amerikanska utrikesdepartements Andrew Peek, som är USA:s minister i Irak- och Iranfrågor, sade till CNN i onsdags att USA kommer att öka trycket på andra statsmakter att desinvestera i Iran.

Peek sade att USA och Israel hade ett nära samarbete som ledde till den amerikanske presidenten Donald Trumps meddelande att USA bryter kärnavtalet med Iran och återinför sanktioner mot landet som straff för dess kärnvapenprogram.

— Genom hela processen under de senaste månaderna och i synnerhet under de två senaste veckorna har vi konsulterat Israel och vi var noga med att koordinera beslutet med dem, sade Peek.

Dessa kommentarer citerades enligt Times of Israel i hebreiskspråkiga medier.

Peek avslöjade inte några detaljer i denna koordination, men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har åtskilliga gånger talat med, eller till Trump, under de senaste månaderna. Trump har också i sitt eget sätt att tala refererat till Netanyahus presentation av dokument som enligt Israel på ett ”avgörande sätt visar” Irans ”kriminella historia” i att försöka utveckla och tillverka kärnvapen. Att utveckla kärnvapen i Mellanöstern är något som enligt Netanyahu endast är tillåtet för Israel, trots att han ännu aldrig har erkänt den ”allmänna hemligheten” att Israel har ett stort antal kärnvapen i beredskap.

Samtidigt som Israel hyllar Trump för att USA ska lämna vad Trump har kallat det ”katastrofala avtalet” med Iran så har Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina aviserat att de tänker upprätthålla avtalet. Detta tänker USA och Israel föröka få dem att ändra sig om.

Times of Israel skriver att Irans president Hassan Rouhani säger att Iran kan komma att sätta igång ett en intensiv anrikning av uran under kommande veckor, vilket ger ett kort tidsspann för förhandlingar med övriga avtalsländer. I onsdags varnade Trump med eftertryck Iran för att göra det med hot att om Rouhani beter sig på det viset ”kommer det att bli mycket allvarliga konsekvenser”.

CNN lät samtidigt sina engelskspråkiga tittare höra Peek säga att beslutet att bryta kärnavtalet med Iran ”ökar tryggheten” i USA.

Källa:
Top official: US, Israel coordinated closely in lead up to Iran deal withdrawal


  • Publicerad:
    2018-05-12 08:00