JUDISK MAKT. Under onsdagen ledde Donald Trump ett Chanukka-firande i Vita huset. Tillsammans med så kallade förintelseöverlevare och andra judar lovade han trohet mot Israel och att ”konfrontera” och ”utrota” antisemitismen.


Donald Trump leder firandet av den judiska högtidet Chanukka med hustrun Melania vid sin sida.

Under veckan bjöd president Donald Trump in en grupp judar, däribland åtta så kallade förintelseöverlevare, för att delta i det numera traditionsenliga Chanukka-firandet i Vita huset. Vanligtvis brukar eventet ske under den första av Chanukkas åtta dagar, men sköts i år upp till den femte dagen med tanke på att den tidigare presidenten George H W Bush dog under förra helgen.

I samband med ceremonin utlovade Trump fortsatt lojalitet med det judiska folket och staten Israel.

— Ur förtvivlans avgrund byggde det judiska folket en mäktig och majestätisk nation. En blomstrande demokrati i Mellanösterns hjärta och ett ljus av hopp för hela världen. Min administration kommer alltid att stå vid vår älskade vän, den israeliska staten, lovade Trump.

Presidenten fortsatte med att skryta över att hans administration skrotat kärnavtalet med Iran.

— Det var ett fruktansvärt hemskt avtal, det skulle aldrig ha gjorts! dundrade Trump inför de församlade judarna, och fortsatte:

— Vi har dessutom infört de tuffaste sanktionerna någonsin. Vi har sanktionerat Iran, tror jag, som ingen annan har blivit sanktionerad förut.

Trump fortsatte att hetsa mot Iran och lovade att ”aldrig någonsin låta dem erhålla en atombomb”.

— Vi kan inte låta världens främsta sponsor av terror, ett land som skanderar ”död åt Amerika” och hotar Israel hela tiden med utplåning och konstant skriker ”död åt Israel”, att inneha det dödligaste vapnet på jorden. Vi kan inte låta det ske! proklamerade Trump medan de församlade judarna svarade med att skandera ”fyra år till!”.

Förutom att tala om ”förintelsen” och beskriva de så kallade överlevarnas påstådda upplevelser som ”ondska bortom vad man kan beskriva” valde Trump också att lyfta den dödliga attacken mot en synagoga i Pittsburgh i oktober.

— I kölvattnet av denna sjuka attack har vi på nytt bekräftat vår högtidliga plikt att konfrontera antisemitism överallt där det finns. Vi måste utrota detta avskyvärda hat från världen, sade Trump till församlingens förtjusning.

Källa:
A VERY happy Hanukkah for the Trumps: President and First Lady put on an unusually loved-up display at White House ceremonies as they celebrate with Holocaust survivors


  • Publicerad:
    2018-12-08 09:30