USA. Donald Trump har nu officiellt erkänt den omtvistade staden Jerusalem som huvudstad i Israel, och har påbörjat flytten av USA:s ambassad till staden.

Under onsdagen erkände USA:s president Donald Trump officiellt Jerusalem som Israels huvudstad. USA:s ambassad kommer även att på sikt flyttas till staden från Tel Aviv. Enligt källor i Vita Huset så är det ett medvetet brett erkännande och utesluter inte att Palestina kan göra anspråk på delar av den omtvistade staden.

— Mitt tillkännagivande idag markerar en början på ett nytt sätt att närma sig konflikten mellan Israel och Palestina, sa presidenten på onsdagen.

Erkännandet av Jerusalem som Israels huvudstad var ett av Donald Trumps vallöften, men flyttandet av USA:s ambassad till staden kommer att skjutas upp på obestämd tid. Anledningen uppges vara att man ”inte vill provocera grannländerna”.

— Jerusalem är inte bara hjärtat av tre stora religioner, den är också hjärtat av en av de mest framgångsrika demokratierna i världen. De senaste sju årtiondena har Israels folk byggt ett land där judar, muslimer, kristna och människor med alla olika trosuppfattningar är fria att leva och dyrka enligt deras egen tro, sa Trump under erkännandeceremonin.

Enligt en officiell källa är presidenten optimistisk gällande utsikterna för fred i området. Källan säger även att presidentens ”fredsteam”, lett av svärsonen (((Jared Kushner))), har gjort stora framsteg.

Källa:
Trump declares Jerusalem Israel’s capital in historic move


  • Publicerad:
    2017-12-06 21:05