JUDISK MAKT. Den före detta UKIP-ledaren Nigel Farage har hamnat i blåsväder efter att ha pekat ut judiska lobbygrupper. ”Det finns cirka sex miljoner judar i USA, men deras inflytande är stort”, ska Farage ha sagt bland annat.

Nigel Farage – antisemit?

Nigel Farage var tidigare ledare för det EU- och invandringskritiska United Kingdom Independence Party (UKIP) och har sedan 1999 representerat partiet i EU-parlamentet.

Farage har gjort sig känd som en excentrisk agitator i Bryssel och en varm förespråkare av Brexit. Sedan det amerikanska presidentvalet under förra året har han även pekats ut som en nära allierad till USA:s president Donald Trump.

Det var också i egenskap av Trump-kännare som han i det brittiska radioprogrammet LBC under måndagen svarade på frågor av lyssnare rörande påstådd rysk inblandning i presidentvalet. En av inringarna frågade då Farage om varför judiska och israeliska lobbygrupper såsom AIPAC inte uppmärksammas för sitt starka inflytande över amerikansk politik.

— Det finns ungefär sex miljoner judar boendes i USA, så rent procentuellt är det en ganska liten grupp. Men i fråga av inflytande är den tämligen stor, blev Farages svar.

Farage återkopplade också till anklagelserna om rysk inblandning i presidentvalet och menade att det är konstigt att just rysk lobbyverksamhet framställs som brottslig.

— Det finns andra väldigt mäktiga utländska lobbygrupper i USA och den judiska lobbyn med dess koppling till den israeliska regeringen är en av dessa starka röster, konstaterade Farage.

För att öppet ha diskuterat judiska lobbygrupper och svarat på inringarens frågor har nu Farage hamnat i blåsväder och anklagats för att sprida ”antisemitism” och ”konspirationsteorier”.

Farages medverkan i LBC kom efter att en amerikansk federal domstol lagt fram ett åtal på tolv punkter gentemot Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans högra hand Richard Gates, rörande otillbörliga kontakter med Ryssland. Bland åtalspunkterna återfinns bland annat ”konspirerande mot nationen” och pengatvätt, uppger The Hill.

Lyssna på delar av Nigel Farages utläggning om den judiska lobbyn nedan:

Källa:
Farage: ’Jewish lobby’ has disproportionate power in the US


  • Publicerad:
    2017-11-01 12:45