STORBRITANNIEN. UKIPS ledare Henry Bolton sitter löst efter sin flickväns rasistiska åsikter.

Jo Marney på catwalk.

United Kingdom Independence Party (UKIP) skakas av en medieskandal i Storbritannien genom den 25-åriga musikjournalisten och fotomodellen Jo Marney, som under några veckor var flickvän till partiets mer än dubbelt så gamla ledare Henry Bolton. Detta efter att Marney fällt rasistiska kommentarer om den afroamerikanska skådespelerskan Meghan Markle, som ska gifta sig med prins Harry i maj.

Marney har i textmeddelanden skrivit att Markle ”kommer att fläcka Storbritannien med sin avkomma”. När denna kommentar blev känd uteslöt UKIP omedelbart Marney som partimedlem.

Uppmärksamheten kring Marneys kommentar har fått Bolton att ”dumpa” Marney för att kontrasignalera att han är en god människa, och minsann ingen rasist. Han säger till media att han insåg att han och Marney ”inte är kompatibla”.

Bolton fick några dagar tidigare själv se sig dumpad av sin andra hustru i ordningen, Tatiana, som förtvivlat undrar vad Henry är för en sorts man, som går och ligger med en annan kvinna medan hans två små barn försöker fira jul. ”Jag ammar ju fortfarande hans barn, för Guds skull!”

UKIP ska genomföra en undersökning för att se om Bolton ”kan” sitta kvar som partiledare. Några röster viskar om att det till och med kan hända att förre partiledaren Nigel Farage kommer att föreslås att åter leda partiet. Farage har gått vänsterut på den politiska skalan och anklagas av vissa inom de egna leden för att nu vara en mittenpolitiker.

Marney skrev även i sina textmeddelanden att hon aldrig skulle ligga med en svart man, ”för de är fula”. Hon kritiserar också den rasblandade ”bastarden” Markel, som har en svart mor och en vit far, för att vara en värdelös ”jämställdhetsf***a”, vars enda mål är att klättra socialt. ”Alla dessa etniska minoriteter trycker långsamt på underifrån för att ta över. Snart har vi en muslimsk premiärminister. Och en svart kung”, skrev hon också.

Men pressetiken brister i fallet kring Marney och Bolton. Marneys rasistiska uttalanden yttrades i en privat textkonversation med en av hennes vänner, några veckor innan hon träffade Bolton.

De privata textmeddelande har använts av media för att skapa en medieskandal. Syftet ser ut att ha varit ett sätt i mediernas strategi att sabotera UKIP:s politiska arbete.

Det massmediala hatet mot Marney har inte låtit vänta på sig. Marney tar nu offentligt avstånd från sina textmeddelanden som trots att de ”var tagna ur sitt sammanhang” som hon säger, låter väldigt illa, anser hon nu själv. Men istället för att ta avstånd från vad hon skrev kunde hon på goda grunder ha skällt ut massmedierna för att i egna syften ha utnyttjat hennes privata konversation offentligt. Hade Bolton varit den man han vill ge intryck av att vara, kunde han och UKIP på formella grunder avfärda drevet mot både Marley och honom själv. Men nu är skadan skedd.

I Sverige ser vi också ofta att media ger sig på privatpersoner för att sabotera för politiska partier och rörelser enbart i syfte att genomdriva medieägarnas politiska agenda.

Källor:
’Meghan’s seed will taint our Royal Family’: UKIP chief’s glamour model lover, 25, is suspended from the party over racist texts about Prince Harry’s wife-to-be
Ukip leader Henry Bolton accused of cheating on his second wife after he leaves the third for a 25-year-old model
Model girlfriend of Ukip chief’s views on Grenfell Tower and Weinstein victims revealed in social media posts


  • Publicerad:
    2018-01-16 16:50