SIONISM. Den brittiske kronprinsen Charles fick ny insikt i Israel-Palestina-frågan efter ett besök i Mellanöstern för trettio år sedan. Detta enligt en gammal korrespondens som nu läckt, där tronarvingen också uttrycker förhoppning om att en amerikansk president ska ta sig an den judiska lobbyn.

Prins Charles.

När den brittiske tronarvingen prins Charles besökte Mellanöstern 1986 provade han bland annat på att läsa koranen, och säger sig ha fått en bättre förståelse för islam och hur araber tänker. Detta enligt en korrespondens från samma tid, som nu har läckt i brittisk media.

Något mer uppseendeväckande är dock hans kommentarer kring den judiska skurkstaten Israel och de konflikter som drabbat Mellanöstern sedan den bildades.

”Nu har jag dessutom bättre börjat förstå deras [arabernas] syn på Israel. Har aldrig insett att de ser landet som en amerikansk koloni”, skriver kronprinsen och fortsätter: ”Jag förstår nu att både araber och judar ursprungligen är semitiska folk, plus att det är inströmningen av utländska, europeiska judar (särskilt från Polen, säger de), som har hjälpt till att skapa stora problem.”

Prins Charles skriver också att han förstår att det är komplexa problem, men frågar sig också retoriskt hur terrorismen ska kunna försvinna om man aldrig går till roten av problemet.

”Någon amerikansk president måste säkerligen kunna ha modet att stå upp mot och ta sig an den judiska lobbyn i USA? Jag är väl naiv, antar jag”, avslutar kronprinsen brevet.

Prins Charles läckta korrespondens. Klicka för större bild.

Det trettio år gamla brevet har kanske föga förvånande upprört den judiska lobbyn, som framförallt ogillar att den brittiske tronarvingen använder just ordet ”judisk lobby”. Stephen Pollard, som är redaktör för Jewish Chronicle Weekly, är en av de judar som öppet beklagat sig över kronprinsens korrespondens.

— Hans åsikter är den absoluta klassiska arabiska synen på problemen i Mellanöstern, menar Pollard.

En talesperson för prins Charles har sagt att brevet inte återspeglar ”prinsens egen syn på de arabisk-israeliska frågorna” och menar att det snarare ska tolkas som ett återgivande av ”åsikter tillhörande några av de personer som han mötte under sin resa”, samt att prinsen endast ”delade med sig av argument till en gammal vän, i ett försök att förbättra sin egen förståelse”.

Källa:
Prince Charles blamed ’European Jews’ for Mideast crisis: Leaks


  • Publicerad:
    2017-11-12 13:00