UTRIKES. Efter att en rullstolsbunden palestinier sköts till döds av israelisk militär under en demonstration mot Donald Trump frias nu de israeliska soldaterna helt. En israelisk utredning menar att det inte ligger något ”moraliskt eller professionellt fel” i händelsen.

Ibrahim Abu Thraya arbetade med att tvätta bilar.

Under förra veckan deltog den rullstolsbundne palestiniern Ibrahim Abu Thraya, som förlorat sina ben i en israelisk flygräd 2008, i en demonstration vid Gazaremsans gräns som protesterade mot USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna staden Jerusalem som Israels huvudstad. Under demonstrationen öppnade israelisk militär eld mot deltagarna och sköt ihjäl Thraya med ett skott i huvudet.

I den utredning som genomfördes av den israeliska militären efteråt menar man att soldaterna agerade helt korrekt och att ”inget moraliskt eller professionellt fel” begicks. Israels militär har dock fått hård kritik av människorättsgrupper för att deras utredningar är mycket partiska och sällan leder till påföljder.
Ibrahims mor, Itedal Abu Thraya, ifrågasätter utredningen och menar att hennes son inte utgjorde något som helst hot.

— Han höll bara i en flagga, inget bombbälte eller bomb. Jag litar varken på dem eller deras utredningar, säger hon till AP.

Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad har lett till stora protestdemonstrationer bland annat på Västbanken, i östra Jerusalem och på Gazaremsan, vilket har lett till att Israel genomfört flera flygräder mot palestinskt territorium. Sedan Trumps erkännande har minst åtta palestinier dödats av den israeliska militären.

Källa:
Israel finds no wrongdoing in paraplegic Palestinian’s death


  • Publicerad:
    2017-12-20 15:30