ISRAEL. För att kunna fortsätta sina terrorövergrepp på palestinier utan att det uppmärksammas internationellt, har ett nytt lagförslag presenterats som innebär upp till tio års fängelse för den som filmar en israelisk soldat i tjänst.

Foto: IDF JD Lasica (CC BY 2.0)

Knessets ministerutskott för lagstiftning har presenterat en proposition som tidigare endast diskuterats i hebreiskspråkiga medier. Den som ”filmar, fotograferar och/eller spelar in soldater under deras tjänstgöring med intentionen att underminera andan hos Israels försvarsstyrkor och invånare i Israel, ska straffas med fängelse i tio år”, skriver den israeliska publikationen Israel Yahom. (RT rapporterar att det rör sig om fem års fängelsestraff.) Lagen ska utfärdas ”för soldaternas skull”, säger Robert Ilatov, ledare för partiet Yisrael Beiteinu.

— Det ska inte vara möjligt för någon vänsteraktivist eller någon som stöds av utländska organisationer att hur som helst spela in och störa israeliska soldater när de utför sin plikt, säger Ilatov till Israel Yahom.

— Den som avser att skada Israels nationella säkerhet kommer att dömas till tio års fängelse. Förutom förbud mot dokumentation förbjuder förslaget även distribution av fotografiskt eller videofilmat material både på sociala och i etablerade medier, säger Ilatov.

Lagförslaget kommer efter den internationella kritikerstorm mot Israels militärmakt för den slakt och lemlästning av tusentals palestinier som fortsätter att kämpa för sitt folks överlevnad och protesterar mot Israels pågående folkmord på dem. Minst 119 palestinier har mördats av Israel sedan 30 mars. Många tusen har skottskadats, en del så allvarligt att de kommer att ha svåra handikapp för livet.

Palestinska befrielseorganisationen (PLO) kallar lagförslaget ett ”allvarligt brott” mot yttrande- och pressfrihet.

”Om israeliska trupper inte har något att dölja, gör det ingen skada att dokumentera deras handlingar mot palestinierna”, skriver PLO:s Dr. Hanan Ashrawi i ett uttalande, som av förklarliga skäl vill att Israels terrorangrepp ska bli kända av så många människor som möjligt även utanför Mellanöstern.

Många röster är oroade över att den nya lagen kommer befästa den straffrihet som den israeliska arméns soldater enligt kritiska aktivistgrupper ofta åtnjuter. Våldet mot palestinier har nyligen eskalerat efter USA:s beslut att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Exempel på uppmärksammade videofilmer som med den nya lagen skulle ge tio års fängelse är den nyligen internationellt spridda videon när israeliska soldater skrattar och jublar när de skjuter ihjäl en intet ont anande obeväpnad palestinier på palestinskt territorium, och videon från 2016 när den israeliska soldaten Elor Azaria avrättade en skadad och orörlig palestinsk man. Med den nya lagen skulle fotografen sitta i fängelse nu och i åtta år till.

Se Aziras mord på den palestinske mannen nedan. Varning för mycket otäcka bilder!

Källor:
Nothing to hide? Israel considers ban on filming IDF soldiers, 5yr jail terms for offenders
הצעת חוק: אסור לצלם חיילים בתפקיד
May 27, 2018: Dr. Ashrawi on Israel’s proposed ”Prohibition against Photographing and Documenting IDF Soldiers” bill


  • Publicerad:
    2018-05-29 15:05