ISRAEL. Efter att den israeliske soldaten Elor Azaria dömts till 20 års fängelse för att ha skjutit ihjäl en hjälplös palestinier har extremsionistiska krafter i landet reagerat starkt. Nu går även premiärminister Benjamin Netanyahu ut och menar att Azaria bör benådas.

24 mars ifjol gick den knivbeväpnade palestiniern Abdel Fattah al-Sharif till attack mot israeliska soldater i staden Hebron. Efter att ha blivit skjuten och svårt skadad av soldaterna låg al-Sharif hjälplös på gatan när en av soldaterna, Elor Azaria, plötsligt går fram och dödar honom med ett skott i huvudet.

Se film från händelsen nedan (börjar vid 1:45):

Händelsen blev mycket uppmärksammad i Israel och i onsdags kom domen. Azaria, som motiverade sin handling med att han ”tyckte att terroristen förtjänade att dö”, dömdes av israelisk militärtribunal till 20 års fängelse för dråp. Beskedet väckte stor vrede hos många israeler, som verkar mena att judar ska kunna bete sig hur som helst utan bestraffning. En av de som uttalat kritik mot domen är landets premiärminister Benjamin Netanyahu. Han menar i ett uttalande på Facebook att israeliska soldater måste få ”stå över alla kontroverser” och att Azaria därför bör benådas.

Försvaret meddelar att de kommer överklaga domen.

Källa:
Netanyahu calls for pardon of Israeli soldier convicted of manslaughter


  • Publicerad:
    2017-01-06 08:00